2024. július 24., Kinga Kincső

Környék ügye

#zöldfül #környezetvédelem #tisza #újrahasznosítás #pet kupa #szemétszedés

Jubileumhoz érkezett a hulladékszedő verseny: tizedjére rendezik meg a Felső-Tiszai PET Kupát

Barna Benedek 2022.07.27. 18:26

Pénteken kezdik építeni a hulladékból készülő hajóikat a résztvevők, aztán vasárnap indulhat a szemétszedés.

 

Tizedik alkalommal rendeznek hulladékgyűjtő versenyt a Felső-Tiszán.

A jubileumi PET Kupa pénteken Cigándról indul és augusztus 7-ig tart.

A hosszútávú folyótisztító hajós versenyen tizenkét veterán PET-hajós csapat és jelentős kenus különítmény vág neki a Tiszának. A résztvevők a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztítják, közben felelevenítik az elmúlt tíz év emlékeit – közölte a szervező Természetfilm.hu Egyesület szerdán az MTI-vel.

 

A közlemény kitért arra, hogy az első PET Kupa 2013-ban négy PET-hajóval rajtolt el, kalandjaikból televíziós filmsorozat készült Valamit visz a víz címmel. Mint írták, azóta a PET Kupa meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált, filmműhelyükben számos ismeretterjesztő film készült, a "PET-kalózok" pedig 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és mellékfolyóit.

 

A X. Felső-Tiszai PET Kupa pénteken a PET-hajók építésével veszi kezdetét, majd július 31-től augusztus 6-ig, hét napon át tisztítják a folyót és árterét a résztvevők. A versenyző csapatok közé az önkéntesek is beállnak saját építésű, KisPETlovam névre keresztelt hajójukkal. (A tervezett program ITT olvasható.)

petkupa
A tavalyi Felső-Tiszai verseny nyertes csapata, a Siemens Energy (Kép forrása: PET Kupa / Facebook)

A Tiszai PET Kupa kezdeményezés az első a világon, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A PET-hajók meghajtása megújuló energiával, kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik, ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot"

– áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy idén a Tisza határmenti szakaszaira a háborús helyzet miatt nem volt igényelhető vízi rendezvényre vonatkozó engedély.

 

A X. Felső-Tiszai PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg. A rendezvényt a kezdetek óta a SONAR Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület hajóegységei biztosítják, a vízügy szintén évek óta segíti a hulladék elleni küzdelmet. A csapatok munkáját a két éve épült gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, amely anyahajóként egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen.

 

A hulladékkezelésben az esemény kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft. A szervezők közlése szerint a résztvevők által kigyűjtött és tizennégy különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, mintegy 60 százaléka újrahasznosul.

 

A tapasztalatok szerint azokon a területeken, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb felhalmozódott folyami hulladékkal találkoztak, és a korábban tapasztaltakhoz képest tisztább a folyó ártere.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló