2022. december 5., Vilma

Környék ügye

#zöldfül #tisza-tó #környezetvédelem #pet kupa #hulladékgyűjtés

Közel hét tonna szeméttől szabadították meg a Tisza-tavat

Kovács Dávid 2022.06.22. 09:56

A III. Tisza-tavi PET Kupán több mint 1500 zsák, főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladékot gyűjtöttek össze a versenyzők.

 

Rekordszámú résztvevővel, illetve rekord mennyiségű összegyűjtött hulladékkal zárult a III. Tisza-tavi PET Kupa. Az elmúlt napokban zajló környezetvédelmi programon ezúttal a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán több mint 1500 zsák, főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladékot gyűjtöttek össze – számoltak be a szervezők a Petkupa.hu oldalon.

petkupa-fb
Hulladékgyűjtés a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán (Fotó: Pet Kupa / Facebook)

A rendezők közlése szerint idén négy baráti, kilenc vállalati és egy nemzetközi résztvevőkből álló csapat küzdött meg egymással, a szúnyogokkal és a PET-palackokkal.

A 14 pethajós csapat mindegyike szinte erőn felül gyűjtötte a hulladékot, hogy a három nap alatt új rekordot döntsünk. 1549 zsák, becsléseink szerint közel 7 tonna hulladék lett a végeredmény. A szelektálási munkában a csapatok idén is jelentős részt vállaltak, a hulladék nagyobb részét már a parton, vagy saját pethajójuk fedélzetén átválogatták

– számolt be Tamás Zsolt versenyigazgató, a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület alelnöke.

 

A zsákolt hulladékért PETákok jártak, az úgynevezett szuperzsákokért (azaz a színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackokért) pedig négyszer annyi pontot osztottak ki, mint a válogatás nélküli zsákokért. Ennek köszönhetően a hulladék csaknem felét szuperzsákként adták le a résztvevők.

A szemét között naponta találtak hűtődarabokat, tévékészüléket, autókarosszériát, különböző szigetelőanyagokat, valamint veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is. Várhatóan a Tisza-tavi versenyen gyűjtött hulladék közel 70 százalékét újrahasznosítják majd.

A versenyt kimagasló eredménnyel – több mint 200 zsák hulladék összegyűjtésével – a TiszaiJAK családi csapat nyerte, második helyen az ERSTE Green végzett, a harmadik pedig  a Decathlon csapata lett. A Tisza-tó Hősének járó díjat a legkisebb, mégis legszorgalmasabb legénységgel a DHL Clean Up Hungary vihette el, hiszen ők gyűjtötték a legtöbb egy főre jutó hulladékot. 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló