2023. szeptember 22., Móric

Környék ügye

#tisza #szemétszedés

Nyolcvan zsáknyi szemét gyűlt össze a Tisza egy kilométeres szakasza mentén (FOTÓK)

Barna Benedek 2022.04.25. 15:30

A Békatutaj Egyesület szervezett szemétszedő kenutúrát hétvégén a Föld napja alkalmából.

 

A 2008-ban létrejött, egri alapítású Békatutaj Egyesület a túrák mellett szemétszedő akciókat és más környezetvédelmi programokat is szervez. Az elmúlt hétvégén immár kilencedik alkalommal tartottak szemétszedő kenutúrát. A Föld Napja alkalmából, szombaton zajló esemény során Tiszafüred és Tiszaörvény közötti vízpartokat szabadították meg az eldobált szemét egy részétől.

resizeIMG_20220423_145659

Az egyesület portálunkhoz is eljuttatott közleményében azt írták, idén nemcsak a Tisza-tó védettebb területein, hanem a Tisza folyó partján is zajlott a szemétgyűjtés és helyenként sokkoló volt, amit az aktivisták tapasztaltak. Volt olyan terület, ahol körülbelül kétszáz négyzetméteren megtöltöttek szeméttel tizenöt zsákot. A Tisza egy kilométeres szakaszán összesen nyolcvan zsák szemetet gyűjtöttek a közlemény szerint.

resizeIMG_20220423_180358

Az Aktív Magyarországért díjas Békatutaj Egyesület önkéntesei az elmúlt nyolc évben a Tisza-tó belső, eldugottabb területein gyűjtötték a szemetet. Ezeken a védettebb területeken is évről évre összegyűlt mindig legalább 20-30 zsák, de a folyó partja nem meglepő módon sokkalta szennyezettebb.

 

A Békatutaj Egyesület vezetője Hajdú Dániel kifejtette:

Mi emberek a hibát nem csak a szemét – sok esetben – helytelen kezelésével követjük el. A probléma ott kezdődik, amikor bevásárolunk és rengeteg egyszer használatos, eldobható szeméttel töltjük meg a kosarunkat. Mindannyiunknak közös felelőssége, hogy a lehető legkevesebb eldobható palackot, zacskót, dobozt vigyünk haza a boltból. Ha tudatosabban vásárolunk, a termékek gyártói is alkalmazkodnak majd, és kisebb valószínűséggel fulladunk majd bele a saját szemetünkbe

resizeIMG_20220423_181611

Az idei évben először, a PET Kupával életbe lépett együttműködésnek köszönhetően a gyűjtés után az önkéntesek át is válogatták a szemetet. Az összegyűjtött hulladéknak így csupán negyedét rakják le. Az újrahasznosítható műanyagot, fémet, és üveget a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjába szállították, ahonnan később visszakerül a körforgásba és újra termék, vagy csomagolóanyag készül belőlük.

resizeIMG_20220423_183637

"Az idei szemétszedő akció egy igazi összefogás keretében valósult meg. A PET Kupa szakmai támogatása mellett több partner is a szervezők segítségére sietett. Tavaszi Nagytakarítás kampány keretében kesztyűkkel és zsákokkal látta el az önkénteseket az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ. Ők finanszírozták a konténeres szemétszállítást is. A munka végén az önkénteseket a tiszafüredi Horgászcentrum látta vendégül egy tál gulyásra. A Tiszai Kaland kenukat és felszerelést biztosított az akcióhoz, de a tiszaörvényi Szabics Kikötő, a tiszafüredi Albatrosz Kikötő, valamint a Horgász és Családi Kemping is kivette a részét a munkából" – fogalmazott közleményében a Békatutaj Egyesület.

 

(Fotók: Békatutaj Egyesület)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló