2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #tisza #illegális hulladék #pet kupa #szemétszedés

A Tisza forrásvidékén veszik fel a harcot a folyót szennyező hulladékkal

Barna Benedek 2022.06.30. 12:31

A PET Kupa és a Diageo kárpátaljai vállalkozók bevonásával akar több száz tonna szemetet összegyűjteni, szétválogatni és újrahasznosítani.

 

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata – írta meg az MTI a CALL-Action program szervezőinek tájékoztatása nyomán.

 

A serdai közlemény szerint

évi mintegy 10 ezer tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán,

aminek fő oka a megfelelő hulladékkezelési rendszerek hiánya a felvízi országokban.

 

Bitter Zsuzsanna, a CALL-Action koordinátora a közleményben elmondta:

a program két évében kárpátaljai vállalkozók bevonásával, legalább 690 tonna szelektív hulladék összegyűjtésével, válogatásával és hasznosításával követendő példát mutatnak és legalább 120 ezer, a Tisza mentén élő ember életfeltételén javítanak.

Hozzátette: a Diageo anyagi támogatást, a PET Kupa gyakorlati szakértelmet és megvalósítást ad a projekthez.


A tájékoztatás szerint Kárpátalján a hulladékszállítás nehézkessége vagy teljes hiánya miatt körülbelül 3 millió tonna kezeletlen szemét halmozódott fel, miközben annak jelentős százaléka újrahasznosítható lenne. A hulladék jelentősen szennyezi a mellékfolyókat és a Tiszát, amelynek folyásiránya Magyarországra hozza a szemetet, hazánkban is jelentős természeti károkat okozva.

 

Több lépcsőben akarnak javítani a hulladékhelyzeten

 

A szervezők közlése szerint a projektnek több lépcsőfoka lesz:

 

– Az első a hulladékgyűjtési kapacitásnövelése: ennek keretében szelektív hulladékgyűjtő pontokat hoznak létre, fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést az iskolákban, köztes hulladékfeldolgozó pontokat hoznak létre és modernizálják a hulladékszállító járműveket.

 

– A második lépés a hulladékfeldolgozási kapacitás növelése, amely a már létező telepek infrastruktúrájának és eszközeinek fejlesztését jelenti. 

 

– A harmadik lépcsőfok a folyótisztítás, amelynek keretében bevált és innovatív módszerekkel gyűjtik össze a folyókban összegyűlt szemetet a Tisza vízgyűjtő területén. Ilyen módszer például a Borzsa folyón létesített szitka, amelynek hálós rendszere a folyón úszó hulladékot fogja fel, ezt kiemelve megakadályozható, hogy a Tiszába kerüljön. A folyóból kitermelt hulladék jó része PET-palack, amely így újrahasznosítható lesz.

 

A régióban ezen túl előadásokkal, oktatási programokkal kívánják felhívni az emberek figyelmét a megfelelő hulladékgyűjtésre és az újrahasznosítás jelentőségére – derül ki a közleményből.


Ábrahám Gergely, a Diageo európai partner országok vállalati kapcsolataiért felelős vezetője arról számolt be, hogy a programban kulcsszerepet kapnak a PET Kupa ungvári és beregszászi szakmai partnerei, akik Kárpátalján több éve dolgoznak a lakossági szelektív hulladék begyűjtésén és feldolgozásán. A cég anyagi támogatásából bővült az eszközparkjuk, így egy anyagszállításra alkalmas kisbusz, és motor is segíti a hulladék szakszerű szállítását. A felszereltséget egy targoncával is bővítették, mely segítségével a bálázott hulladékot már nem kézi erővel, hanem gépesítve lehet mozgatni, ezzel is segítve a begyűjtött hulladék telephelyi logisztikáját –  mondta.

 

Április végén a Diageo és a PET Kupa Dinnyéshát közelében közösen takarítottak ki egy erősen szennyezett ártéri területet: 100 zsáknyi, azaz nagyjából 600 kilogramm hulladék gyűlt össze, melyet még aznap együtt szelektáltak a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjában. A CALL-Action projektről és az április végi hulladékgyűjtő programról készült videós összefoglaló alább megtekinthető:

 

 

(Indexfotó: Ceglédi Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló