2021. March 3., Kornélia

Környék ügye

#kórház #debrecen

Megszűnhetett volna a traumatológia Debrecenben, nem akarták aláírni a munkaszerződést az orvosok

2021.2.23. 8:29

Az új feltételeket kifogásolták.

Megszűnhet a baleseti ellátás Hajdú-Bihar megyében – értesült a Népszava. A megyei centrum orvosai azonnali egyeztetést követelnek, ennek hiányában nem írják alá március elsejétől a munkaszerződésüket – áll a Debreceni Klinikai Központ elnökének Szabó Zoltánnak, és a centrum gazdasági alelnökének, Ónodi-Szűcs Zoltánnak írt levelükben.

koronavirus-beteg-pixabay

A traumatológusok azt kifogásolják, hogy az új bérük megállapításánál a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásait figyelmen kívül hagyták. A társaság 2019-ben hosszas nyomásgyakorlásra érte le, hogy javítsanak a baleseti ellátás finanszírozásán, valamint a feladatot végzők munkabérét is növelte a kormányzat összesen évi, mintegy 23 milliárdos többlet forrást biztosítottak a célra. Volt olyan traumatológus, akinek ezzel a lépéssel több százezer forinttal nőtt a jövedelme. Az új szolgálati jogviszonnyal ugyan nőtt az általános orvosbér, de ezt a juttatás úgy tűnik, elveszítenék a traumatológusok.

 

Frissítés: a Telex kedd élután arról számolt be, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetése rendezte a vitás kérdéseket a traumatológiai és kézsebészeti osztály szakorvosaival. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy a Klinikai Központban folyó traumatológiai betegellátás és szakmai munka március 1-től is zavartalanul folytatódjon. A megállapodás részleteit az egyetem nem közölte.

 

A portál cikke szerint az orvosoknak két problémája is volt a szerződésekkel. Egyrészt azokban nem szerepelt az az alapbéren felül adott jelentős plusz bérkiegészítés, amely eddig a traumatológusoknak járt, másrészt a tervezet rögzítette az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást. (Ahogy a Magyar Orvosi Kamara honlapján is olvasható, a többletmunka "csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás". Az orvosok korábban ennek a többletmunkának a felmondásával tiltakoztak a magyar egészségügyi rendszer hiányosságai ellen.)

 

Frissítés2: A debreceni traumatológusokhoz hasonlóan a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház traumatológiai és kézsebészeti osztályának orvosai sem hajlandók jelenlegi formájában aláírni a március elsejétől érvényes új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést – derül ki egy a Telexhez eljuttatott levélből. Az orvosok azonnali egyeztetéseket kérnek a kórház vezetésétől. Ha nem sikerülne szerződni velük, megszűnne a munkaviszonyuk, és ezzel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei traumatológiai ellátás is.

 

Frissítés3: Szerdán a nyregyházi kórház közösségi oldalán azt írták, hogy megegyeztek a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló