2021. október 27., Szabina

Környék ügye

#eger #miskolc #heves megye #borsod-abaúj-zemplén megye #bükki nemzeti park #medve #bükkalja

Medveészlelések: több tucat jelzés érkezett Eger és Miskolc térségéből, de még nem igazolt az állatok jelenléte

Barna Benedek 2021.08.16. 12:21

Egyelőre se lábnyomokat se medveszőrt nem találtak a nemzeti park munkatársai, de ki sem zárták, hogy nagyvad kószál a Bükkalján.

Ahogy arról portálunk is hírt adott, az egri észlelések után múlt csütörtökön Heves megye szomszédságában, a borsodi Mezőnyárád mellett is medvét véltek látni. Erről az utóbbi esetről a boon.hu azt írja: szilvát szüretelők egy csoportja furcsa és félelmetes hangot hallott, emiatt a legtöbben elfutottak, más azonban látta is a medvét, amint a fák között, a távolban mozog, és a fák ágainak támaszkodik.

 

Ugyanakkor a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egyelőre nem tudták megerősíteni a medve jelenlétét, mert eddig nem sikerült kézzelfogható nyomára bukkanni az állatnak. A Boon beszámolója szerint a mezőnyárádi Kucik környékén is szétnéztek a vízfolyásoknál, hátha ivott és a nedves földön talplenyomatot hagyott a medve, de Kleszó András, a Kelet-bükki Tájegység vezetője a gyümölcsös egyik tulajdonosával bejárta azt a területet is, ahol a szilvaszedők dolgoztak. A nagyvad bejuthatott a körbekerített részre, van, ahol rés van a hálón, illetve egy szakaszon el is fekszik a drót, de ezen fennakadt medveszőr nem volt, és talpnyom sem akadt. A szilvafák alatt sem volt széttaposva a lehullott termés, pedig ha itt lakmározott a mackó, akkor szétlapult szilváknak kellett volna a földön maradnia.

pikrepo-medve
Fotó: pikrepo.com (Képünk illusztráció)

A szakember beszélt arról, hogy a medvéhez hasonlóan mély hangot adhat ki a borz is, így aki hallja, akár össze is tévesztheti őket, illetve a borz széles talplenyomatot hagy, de azért közel sem akkorát, mint egy medve. Lehet persze más vadállatra (akár vaddisznóra, egyébre) is gyanakodni, ha valaki furcsa hangot hall, vagy lát egy árnyat, állati hátat. Mindenesetre a csütörtökiek után még újabb bejárásokon is keresték a nyomát az észlelt vadnak.

 

Mint kiderült, az utóbbi két hétben az Eger és Miskolc közötti térségből félszáz medvével kapcsolatos bejelentés jutott el a nemzeti park munkatársaihoz. A boon.hu cikke hozzáteszi: megfigyelhető, ha valahonnan medveészlelésről érkezik hír, a következő napokban a környéken máshol is látni vélik az állatot. A mostani, elvileg Bükkalján csellengő medve jelenlétét a szakemberek még nem igazolták, de nem is zárták ki. Ha itt jár, elesége van bőven, a nemesített gyümölcsökön kívül érik a som és a vadszilvafajták is jó termést hoztak.

A szakemberek mindenkit arra kérnek, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést. A barna medvével való találkozás esetére vonatkozó viselkedési javaslatok elérhetők a nemzeti park honlapján.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló