2023. március 26., Emánuel

Környék ügye

#időjárás-jelentés #országos meteorológiai szolgálat #ónos eső #figyelmeztetés

Legyen óvatos: ónos esőre figyelmeztetnek Heves megyében

Barna Benedek 2021.12.23. 16:37

A napokban várható időjárás miatt a Közút arra kér mindenkit, hogy utazás előtt tájékozódjon az útviszonyokról.

 

Ónos eső miatt figyelmeztetést adott ki az északi megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat: Nógrádra másodfokút, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Pest megyékre pedig elsőfokút.

 

A szöveges figyelmeztetés szerint az éjféli óráktól péntek délelőttig tartó havazásból az Északi-középhegység térségében 3 centis, Szabolcs megye keleti felében akár 5 centit elérő hómennyiség is összegyűlhet. Ónos esőre, fagyott esőre elsősorban a Dunántúl északi részén, a Dunakanyar térségében, valamint a hajnali óráktól már az Északi-középhegység térségében is számítani lehet. Nógrád megyében akár 1 millimétert meghaladó ónos eső mennyiség is lehetséges. A délelőtti órákban várhatóan fokozatosan vált át esőbe a csapadék halmazállapota, legkésőbb az északkeleti területeken.

12-23-onos

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján

a karácsonyi hétvégén is többfelé várható eső, ónos eső vagy havazás.

Pénteken a délnyugati harmadban helyenként szakadozottá válik a felhőzet, másutt erősen felhős, borult idő valószínű. Északkeleten a havazás egyre inkább havas esőbe, majd esőbe vált át, közben fokozatosan gyengül, majd megszűnik. Napközben az Észak-Dunántúlon, míg este inkább a déli megyékben várható eső. Mindenütt megerősödik a szél is, délen egy-egy viharos lökés is lehet. Hajnalban mínusz 1 és plusz 10 fok közötti értékek várhatók. A nappali csúcsértékek plusz 3 és 14 fok között várhatók.

 

Szombaton, karácsony első napján egyre többfelé várható eső, az Északi-középhegység tágabb térségében havas eső, havazás, néhol átmeneti ónos eső is lehet. A délkeleti, déli megyékben kiadósabb mennyiség is hullhat. Hajnalban mínusz 3 és plusz 9 fokot mérhetnek, a szélcsendesebb, átmenetileg kevésbé felhős tájakon lesz hidegebb az idő. Kora délután plusz 2-12 fok várható.

 

Vasárnap több hullámban valószínű eső. Az Északi-középhegység tágabb térségében havas eső, havazás, néhol átmeneti ónos eső is lehet. A hőmérséklet hajnalban mínusz 4 és plusz 7, a kora délutáni órákban plusz 1 és 10 fok között várható.

 

Óvatosságra int a közút

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön kiadott közleményében az előrejelzésre reagálva azt írta, a havazásban érintett megyékben az ünnepek alatt is 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban végzik a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, ahol lehet, ott az előszórásról vagyis preventív síkosságmentesítésről is gondoskodik majd. Ugyanakkor

azt kérték a közlekedőktől, hogy a havazásban, ónos esővel érintett megyékben még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján általában december 25-én és 26-án indulnak el a legtöbben a karácsonyi családi és baráti látogatásokra, hosszabb utazásokra, ezért az autósoknak érdemes járművüket átnézni és megfelelően felkészíteni a téli időjárási helyzetnek megfelelően (pl. téli gumi használata, téli ablakmosó folyadék feltöltése) – írta a közút

 

Az aktuális útinformációkról a legkönnyebben az utinform.hu oldalon keresztül tájékozódhatnak a közlekedők, ahol kora reggeltől késő estig országos összefoglalókat publikálnak az út- és látási viszonyokról is az Útinform szolgálat munkatársai.

 

(Indexfotó: Máthé Zoltán / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló