2024. június 19., Gyárfás

Környék ügye

#vár #kultúra #nógrád megye #programajánló #szabadidő #hollókő

Közel két év után újra megnyitják a hollókői várat

Kovács Dávid 2022.06.04. 08:05

Még nem szervezett programot a pünkösdi hosszú hétvégére? Van egy tippünk: nézze meg a felújított erődítményt, programok is lesznek!

 

Június 4-én, szombaton, nyitják meg a közönség előtt a csaknem két éve bezárt várat Hollókőn, derült ki nemrég az UNESCO világörökség-díjas palóc falu Facebook-oldaláról.

 

holloko1-mti
A csaknem két év után újranyitó hollókői vár (Fotó: Komka Péter / MTI)

 

"A beruházás során törekedtek a korhűségre. Ennek megfelelően megépült a torony teteje, ami sisaktetőt kapott, s visszakapta eredeti magasságát. A felső palotarészt is helyreállították, ezzel egy újabb emelet vált teljesen fedetté. Létrejött egy új szint, valamint elkészült a régóta vágyott körpanoráma is" – közölték a Hollókő, az élő falu Facebook-oldalon.

 

A Nool cikke szerint Hollókő uniós és kormányzati forrásokból 1,3 milliárd forintot fordíthatott turisztikai fejlesztésekre. A beruházás fő részét a középkori vár rekonstrukciós munkálataira költötték. Szabó Csaba polgármester szerint a fejlesztésre nagy szükség volt, a beázások jelentősen megnehezítették az állagmegóvást.

A legnagyobb változásokat a belső terek berendezése fogja jelenteni, hiszen új kiállítóteret alakítottunk ki, ahol a településről az eddigieknél jóval többet mutathatunk meg. Emellett kialakítottunk egy lovagtermet, amely a 14. század sajátosságait idézi fel

– mondta Szabó Csaba.

 

A polgármester ugyanakkor azt is hozzátette: a kiállítás tárgyainak a beszerzése még folyamatban van, a tárlatokat csak jövő tavasszal tekinthetik meg az érdeklődők, egyelőre kiállítások nélkül nyitják meg az erődítményt. Egy rövidebb bezárásra akkor lehet majd számítani, amikor a tárlatokat véglegesítik.

 

holloko2-mti
Fényképek készülnek a hollókői vár egyik ablakából (Fotó: Komka Péter / MTI)

 

Szabó Csaba szerint a közeljövőben az egyik legfontosabb feladat a vár három ponton való statikai megerősítése – amelyhez már benyújtották a kérelmeket –, illetve szeretnének a vár előtti területen egy középkori teret is kialakítani.

 

Pünkösdre a vár is újra megtelik élettel

 

A szombati nyitást követően vasárnap és hétfőn várnapokat rendeznek a Nógrád megyei faluban, ahol megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik. A programok mindkét nap 11 órától 17 óráig tartanak, a szünetekben címerpajzsszínezés és páncélba öltözési lehetőség is lesz, a vár előtt pedig íjászkodni és lovagolni is lehet – derül ki a rendezők pénteki Facebook-bejegyzéséből.

Pünkösd a húsvét és a karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe, nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is. Pünkösdkor megelevenednek a régi népszokások, az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt, és Hollókő is megválasztja saját pünkösdi királyát

– közölte a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kelecsényi Péter az MTI-vel.

 

Vasárnap az ófaluban a programok között lesz pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, népzenei koncert, kézműves vásár, és nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya címre is, amelynek elnyeréséhez népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesíteni. A pünkösdvasárnapi ingyenes rendezvényen az ófalu udvaraiban gasztronómiai ínyencségek is várják a falu lakóit és látogatóit. A belépővel látogatható Pünkösdi Várnapokon vasárnap és hétfőn a várban Szent László Vitézei tartanak fegyveres bemutatót, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a hollókői vár udvarán.

 

A hollókői vár további programjaival ebben a posztban, illetve ebben az eseményben lehet megismerkedni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló