2024. május 28., Emil Csanád

Környék ügye

#zöldfül #virág

Kosbor, boldogasszony papucsa, madársisak, ökörfarkkóró - ismerősök?

Csarnó Ákos - MTI 2023.05.26. 17:19

 

Kovács Attila (MTI) fotói Eger környékén készültek és ritka virágok láthatóak rajtuk.

 

 

 

 

Boldogasszony papucsa

A Boldogasszony papucsa 25-50 centiméter magas, lágyszárú, évelő növény. Gyöktörzse (rizómája) a talajban vízszintesen helyezkedik el maximum 10 centiméter mélyen és az idősebb példányok esetében elágazó lehet. A gyöktörzs végén két rügy található; a nagyobbikból fejlődik ki a következő évi hajtás, a kisebbik pedig alvórügy marad. Az elhaló hajtások után a rizómán ripacsok maradnak vissza, így azok számából következtetni lehet a növény korára (Magyarországon 48-ripacsos példányt is megfigyeltek).

 

A kissé hajlott, szőrös hajtáson 2-4 (ritkán 6) széles-lándzsás vagy elliptikus, félig szárölelő levél fejlődik, amelyek 6-19 centiméter hosszúak, 3-11 centiméter szélesek. Színük világoszöld, felületük redőzött, szélük és nagyobb ereik mentén szőrösek. A mirigyszőrök olyan anyagot tartalmaznak (cypripedin), ami a bőrt irritálhatja.

 

Április végétől június elejéig virágzik. A leggyakrabban hajtásonként 1 (ritkábban 2, esetleg 3) virág a szár csúcsán, a szárleveleknél kisebb murvalevelek hónaljában fejlődik. Nagy virágának legfeltűnőbb része a 3-4 centiméter hosszú, papucs formájú mézajak, amelynek felül ovális nyílása van, befelé hajló peremmel. A mézajak színe citrom- vagy aranysárga, láthatóan erezett, belül bíborszínűen pettyezett, sávozott és hátsó oldalán 3-4 átlátszó érköz („ablak”) figyelhető meg. A hólyagos mézajak méhcsapdaként szolgál; a belemászott méh (vagy más rovar) csak a bibe és a portokok érintésével tud kimenekülni belőle. A többi öt sziromlevél bíborbarna, ritkábban zöldesbarna, tövük zöldessárga. A két oldalsó helyzetű szirom keskeny, 5,5-6 centiméter hosszú, 0,4-0,6 centiméter széles, 1-3-szor megcsavarodik, töve pelyhes. A két alsó sziromlevél is keskeny, de összenőttek. A középső felső sziromlevél 4-4,5 centiméter hosszú, 1,8-2,2 centiméter széles, hullámos szegélyű. A porzók száma 3, de a középső terméketlen és pajzs alakú, lilásan foltozott sztaminódiummá alakult.

 

Termése 3,8-5,4 centiméter hosszú, 0,9-1,2 centiméter vastag, végén csúcsos toktermés amely 6-17 ezer igen apró magot tartalmaz.

forrás: wikipedia

 

Fehér madársisak

A fehér madársisak 15–50 cm magas, lágyszárú, évelő növény. A talajban rejtőző gyöktörzse (rizómája) vízszintes helyzetű, gyakran elágazó. 3-6, a szárhoz hüvellyel kapcsolódó lomblevele tojásdad vagy tojásdad-lándzsás alakú, az alsók jellemzően szélesebbek. A levelek 4,5-7,5 cm hosszúak és 2-3,5 cm szélesek, szélük ép, erezetük párhuzamos.

 

Április végétől június végéig nyílik. Murvalevelek hónaljából kinövő 3-10 virága laza fürtöt alkot. Legalább a 3-4 alsó murvalevél hosszabb mint a magház, de a felsők is kb. akkorák; a legalsó szárlevélszerű, 3,5-6,5 cm hosszú. A teljesen szét nem nyíló virágok fehérek, de ismert krémszínű (lus. ochroleuca) változata is. A külső lepellevelek (szirmok) tojásdad-lándzsás alakúak, hosszuk 17–23 mm, szélességük 6–8 mm. A belsők tojásdadok, csúcsuk tompa, hosszuk 15–19 mm, szélességük 6–8 mm. A szintén fehér mézajak két tagból áll, a külsőn (epichil) sötétsárga folt és 3-5 hosszanti barázda látható.

 

Termése 20–28 mm hosszú, 5–8 mm vastag toktermés, benne igen sok (1900-8600) apró, lisztfinomságú maggal.

forrás: wikipedia

 

Lila ökörfarkkóró

80–110 cm magas, karógyökerű évelő. Szára felálló, pelyhes, nem ágazik el. A tőlevélrózsa levelei visszás-tojásdadok, nagyok, nyelesek, rendszerint ép szélűek, fonákukon pelyhesek. Az alsó szárlevelek nyelesek, a felsők ülők. A májustól júliusig nyíló virágzat szártetőző fürt, a virágok magánosan állnak a mirigyszőrös kocsányon. A kocsányok sokkal hosszabbak a murváknál és a csészénél is. A csészék mirigyszőrösek, a szirmok kerekek, ibolyaszínűek, a porzók piros gyapjasak. Termése tojásdad tok.

forrás: wikipedia

virag5 

 

 

Bíboros kosbor

A bíboros kosbor 30-60 (ritkán 90) cm magas, lágyszárú, évelő növény. Ikergumói a talajban találhatók. Tőlevélrózsáját 3-6 széles-lándzsás alakú, 6-20 cm hosszú és 2-7 cm széles, fényes világoszöld tőlevél alkotja. Az általában bíborosan futtatott száron további 1-2, jóval kisebb, szárölelő levél található.

 

Májusban virít. A virágzat ovális vagy hengeres dús, tömött fürt, amelyet 25-200 virág alkot. A sisakszerűen összeboruló lepellevelek (szirmok) barnás-bíborvörösen erezettek-pontozottak. A külső lepellevelek hossza 10-14 mm, szélessége 4,5-6,5 mm, a belsők 7-10 mm hosszúak és 1-2,3 mm szélesek. A 11-18 mm-es mézajak (labellum) mélyen háromkaréjos, a középső karéj további két lebenyre oszlik; összességében széles nadrágú emberkére emlékeztet. Színe fehéres-rózsaszínes, rajta apró, sötétbíboros szőrpamacsos díszítésekkel. Lefelé irányuló, végén kiszélesedő sarkantyúja 4,5-7 mm hosszú.

 

Termése 15-21 mm hosszú, 4-5,5 mm széles toktermés, amelyben átlagosan 7400 (4000-10300) apró mag fejlődik.

forrás: wikipedia

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló