2021. szeptember 28., Vencel

Környék ügye

#kékestető #mátra #nemzetközi eucharisztikus kongresszus #emlékkereszt

Kékestetőn is emlékkeresztet állítottak az Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából – FOTÓ

Barna Benedek 2021.09.10. 11:56

Az Egererdő javasolta, hogy az ország legmagasabb pontján is legyen egy fakereszt.

 

Ahogy arról az Egri Ügyek is beszámolt, az Agrárminisztérium minden állami erdőgazdaság területén egy-egy, összesen 21 erdei keresztet állít a Budapesten tartott 52. Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából. Nemrég a Mátrában, a lillafüredi Szinva-forrásnál is felavattak egyet, csütörtökön pedig Kékestetőn szentelték fel az ott állított fakeresztet, rajta a Kongresszus biblikus jelmondatával, "Minden forrásom belőled fakad".

 

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára a Gyöngyösi TV beszámolója szerint az avatáson arról beszélt, az emlékkeresztek kifejezik egyrészt magyarságunkat, összetartozásunkat, másrészt a keresztény hitbe vetett jövőképet. Emellett a környezetvédelem és a hit fontosságát emelte ki.

 

"Mi is hosszútávban gondolkodunk, hosszú életciklusú erdőket nevelünk, tehát amit most elvégzünk, ahhoz óriási hit kell, hogy bízzunk abban, hogy ezek az erdők szépen fel fognak nőni és a jövő nemzedékeit fogják szolgálni és azt gondolom ugyanilyen fontos a hit is, hogy bízzunk a jövőben, bízzunk keresztény magyarságunkban" – fogalmazott az államtitkár a tévének nyilatkozva.

kékes-emlékkereszt
Kép forrása: Gyöngyösi TV Facebook-oldala

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte: felelősséggel tartozunk környezetünkért, és fontos ez az erdei kegyhely, hiszen kapcsolatba kerülhetünk a teremtővel. Azt mondja, a minisztériumból érkezett a felhívás, hogy tegyenek javaslatot a kongresszusnak emléket állító monumentális keresztállítás helyszínére. A helyszínválasztással kapcsolatban így nyilatkozott a tévének:

Én azt gondolom adta magát a helyszín, hiszen az ország legmagasabb pontja is a Zrt. kezelésében van, hogy ide az ország tetejére ég és föld közé, stílusosan mondva állítsunk a TV adó mellé egy másik adót is, ami ugyan máshonnét vesz és máshová sugároz, de meggyőződésünk, hogy itt az ország tetején helye van egy ilyen a kereszténységet, hitvallást, a nemzetiségünket, a nemzeti elhivatottságunkat hivatott itt a hegy tetején, az ország tetején jelképezni.

Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere arról beszélt, hogy Jézus tevékenysége, életútja, szerepe, példamutatása mindenkinek adhat támpontot.

 

A beszédeket követően Balog Gyula kanonok-plébános megáldotta, majd megszentelte a keresztet. Az esemény zárásaként pedig koszorút helyeztek el az emlékműnél.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló