2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#borsod-abaúj-zemplén megye #bükk #lillafüred #szinva-forrás #emlékkereszt

Eucharisztikus emlékkeresztet avattak a Bükkben – FOTÓK

Barna Benedek 2021.08.25. 13:39

Minden állami erdőgazdaság területén állítanak hasonlót.

 

A magyar erdők évezredek óta lelki feltöltődésünk helyszínei, ezért határozta el az Agrárminisztérium, hogy a Miniszterelnökséggel karöltve minden állami erdőgazdaság területén egy-egy, összesen 21 erdei kereszt felállításával járul hozzá az 52. Eucharisztikus Világkongresszus célkitűzéseinek megvalósításához – mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára kedden a Szinva-forrás mellett a kormany.hu beszámolója szerint.

D_VAJ20210824011

Dr. Szinay Attila arról beszélt, ahogyan az eucharisztia az egyház életének forrását jelenti, a Szinva-forrás a miskolci emberek számára az élethez fontos vizet adja, innen ered ugyanis a Szinva-patak, amely végigfolyik Lillafüreden és belőle lesz a híres vízesés. Úgy fogalmazott: nem is kerülhetett volna megfelelőbb helyre ez a 4 méter magas, tölgyfából készült kereszt, rajta az 52. Eucharisztikus Világkongresszus mottójával: "minden forrásom belőled fakad", amely "a jövőben minden erdőjáró figyelmét az élet forrásának fontosságára irányítja majd." 

 

Az államtitkár kitért arra is, hogy a keresztet állító Északerdő Zrt. több mint 100 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: a turisták által gyakran látogatott Bükk, a Zempléni-hegység és az Aggteleki-karsztvidék jelentős része az illetékességi területükhöz tartozik.

D_VAJ20210824005

Mint mindenhol Magyarországon, az állami erdőgazdaság ebben a térségben is számos történelmi, vallási emlékhelyet, kolostorromokat, képes fákat, erdei kereszteket gondoz és tart fenn. Ezek sorában kiemelkedő helyet foglal el mostantól ez az emlékkereszt, amely reményei szerint iránymutatást adva az évszázadok során zarándokhellyé, az ember és a természetfölötti kapcsolatának helyszíné válhat. Dr. Szinay Attila szerint, a feszület szimbolizálja a mi életünknek, emlékeztet minket a keresztény gyökereinkre, magyarságunkra és összetartozásunkra.

 

 Az emlékkeresztet Juhász Ferenc pasztorális helynök áldotta meg.

D_VAJ20210824009

(Fotók: Vajda János / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló