2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#kormány #mátrai erőmű #visonta

Jogerős: ki kell adnia a kormánynak a Mátrai Erőmű megvételéről szóló dokumentumokat

Barna Benedek 2022.02.09. 12:40

A vagyonminiszternek kitakarások nélkül kell kiadnia a határozatait.

 

A  Fővárosi ítélőtábla változtatás nélkül helybenhagyta a Tóth Bertalan MSZP-társelnök számára kedvező elsőfokú ítéletet abban a perben, amely Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli vagyonminiszternek a Magyar Villamos Művekkel (MVM) kapcsolatos, 2019-es és 2020-as tulajdonosi joggyakorlói (egyedi részvényesi) határozatai kiadásáért indult. Ennek értelmében a miniszternek ki kell adnia a dokumentumokat, a szöveg kitakarása nélkül – számolt be a Népszava nyomán az index.hu.

 

A portál megjegyzi: a miniszter ugyan még a Kúriához fordulhat felülvizsgálati kérelemmel, de az ítélet jogerős és végrehajtható.

mátrai erőmű mti fotó Komka Péter
Fotó: Komka Péter / MTI

Tóth Bertalan elsősorban a Mátrai Erőművel kapcsolatban kért ki adatokat, főként a vásárlás körülményeire volt kíváncsi az MVM részéről. Másfelől pedig Máger Andreától, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli vagyonminisztertől kért adatokat, hiszen ő már négy éve magához vonta az MVM tulajdonosi jogait a Nemzeti Vagyonkezelőtől. Tóth ugyan az elmúlt években kapott dokumentumokat, de azok használhatatlanok voltak a sok kitakarás miatt.

 

A szocialista politikus az ítéletet kommentálva a közösségi oldalán azt írta: 

Mindenkinek joga van tudni, miért, hogyan és kinek akarja átjátszani a Fidesz az egyik legértékesebb nemzeti vagyonunkat. Ezekből a papírokból ugyanis ki kell derülnie például, hogy mikor és milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros Lőrinc veszteségeinek kipótlására, vagy hogyan készítették elő a köztulajdonban álló MVM privatizálását.

A hír kapcsán a 444.hu cikke felidézi: az erőművet Mészáros Lőrinc érdekeltségei 5,9 milliárdért vették az erőművet, kivettek belőle 11,2 milliárd forint osztalékot, majd eladták a kiürült céget az államnak 17,4 milliárdért. Az államnak rögtön rá kellett költenie még 57,7 milliárdot a veszteségek és adósságok pótlására, majd tavaly még 45,2 milliárdot.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló