2024. április 12., Gyula

Környék ügye

Négyszer többe került az államnak a Mátrai Erőmű, mint amiről eddig tudtunk

2019.11.30. 00:00

A vételáron felül még több mint 50 milliárdot kellett az erőműre költeni.

  

Az állam 17,4 milliárd forintért vette meg Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a Mátrai Erőmű 73 százalékát. Most azonban az MSZP elnöke, Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel kikérte az ügy dokumentumait, amelyeket kedden nyilvánosságra is hozott, és ezek alapján a Magyar Villamos Műveknek 17 helyett 75,14 milliárd forintra volt szüksége.

 

A HVG cikke szerint a cég 26,4 milliárd forint tőkeemelést kért, ugyanennyi áthidaló keretet, hogy az erőmű működőképes maradjon, valamint 4,9 milliárd forint tagi hitelt. (Mindez tehát nem volt része a vételárnak, az változatlanul 17,4 milliárd forint.)

 

Fotó: Komka péter / MTI

 

Tóth Bertalan beperelte az MVM-et, mert az átadott dokumentumok közül sokban kitakarások voltak, és egyes mellékleteket visszatartottak, ezért nem látszik minden olyan adat, amelynek a szocialista politikus szerint nyilvánosnak kell lennie.

 

Kitakarták például szinte teljes egészében a PricewaterhouseCoopers jelentésének részleteit. Mint a hvg.hu írja, ez a tanácsadó cég azt vizsgálta, hogy milyen kockázatokat kell vállalnia a vevőnek. Ennek a részleteit így nem ismerjük, a dátumokat viszont igen: az MVM vezetése 2019. december 18-án hagyta jóvá az átvilágítás megrendelését, majd ugyanazon a napon meg is kapta az anyagot, és még határozatot is hozott a vásárlás kezdeményezéséről. Mindezt két nappal azután, hogy az elnök-vezérigazgató előterjeszthetőnek minősítette a határozatot.

 

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény a Mátrai Erőmű eladásakor

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló