2022. július 7., Apollónia

Környék ügye

#tisza-tó #környezetvédelem #hulladék #pet kupa #szemétszedés

Három napon át több mint kétszázan gyűjtik a hulladékot a Tisza-tóról és az ártéri erdőkből

Barna Benedek 2022.06.17. 14:21

Pénteken startoltak el III. Tisza-tavi PET Kupán részt vevő csapatok. Az általuk összegyűjtött szemét jelentős részét újrahasznosítják majd.

 

A csütörtöki hajóépítő napot követően pénteken tizennégy pillepalackokon lebegő hajóval és kenus különítménnyel startoltak el a csapatok a folyótisztító és hulladékgyűjtő III. Tisza-tavi PET Kupán Tiszafüredről. Több mint kétszáz "petkalóz" saját készítésű tutajjal Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig gyűjti a hulladékot a Tisza-tóról és az ártéri erdőkből vasárnapig – számolt be az MTI.

 

A tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőben tartott ünnepélyes megnyitón Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója megköszönte az önkéntesek munkáját, Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója pedig arról beszélt, hogy a Tisza-tó vizes élőhely, turistaparadicsom és jó példa arra, hogy az ember nem csak pusztítani képes, hanem csodálatos élőhelyet létrehozni is. Kiemelte, hogy a versenyre a kárpátaljai Ungvárról is érkeztek pedagógusok.

tisza-to-petkupa (1)

Epres Attila, Jászai Mari-díjas magyar színész, aki a versenyen a "PET-mester" szerepét töltötte be, elmondta:

a szétválogatott hulladék nagyobb része – mintegy 60 százaléka – újrahasznosul.

A Tisza-tó egy csodálatos élőhely, amelyet érdemes tisztán tartani – jegyezte meg.

 

A résztvevők biztonságát a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei felügyelik. A versenyt záró eredményhirdetés és díjátadó a Tiszanána-Dinnyéshát Kikötőben, június 19-én, vasárnap, lesz (a részletes program ITT olvasható).

tisza-to-petkupa (2)

Egész évben szerveznek hulladékgyűjtő akciókat


Az ötletgazda Természetfilm.hu Egyesület közleményében emlékeztetett, hogy Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító környezetvédő programoknak. A nyári versenyeken túl egész évben szerveznek hulladékgyűjtő akciókat: korábban a "Tisztítsuk meg az országot!" program során gyűjtötték a hulladékot a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) közreműködésével, valamint elindították a Mosolygó Zsák programot.

 

A közelmúltban több száz zsák hulladék gyűlt össze a rendszeres céges csapatépítő eseményeknek köszönhetően. A térség szerepvállalása a folyótisztító munkában felértékelődött: a vízügy oldaláról a kiskörei duzzasztógát a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált, miközben a PET Kupa folyamatosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl –, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik.


A tó szennyezettségi állapotát tavasszal felmérték a PET Kupa folyómentői, akik 50 különböző szennyezettségű helyszínt, köztük több, súlyosan szennyezett petbányát fedeztek fel. Az eredmények a Tiszta Tisza Térkép oldalon követhetőek nyomon. A térkép a nemzetközileg népszerű, TrashOut hulladéktérképező applikáció adatait jeleníti meg, nemcsak a térségről, hanem a forrásvidéktől egészen a torkolatig mutatja a Tisza és mellékfolyóinak hulladékhelyzetét.

 

(Fotók: Czeglédi Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló