2022. július 5., Emese Sarolta

Környék ügye

#zöldfül #tisza-tó #hulladék #pet kupa #szemétszedés

A héten ismét pillepalackokon lebegő hajókról tisztítják a Tisza-tavat

Barna Benedek 2022.06.13. 13:45

Jön a III. Tisza-tavi PET Kupa.


Immáron tizedik éve szervez folyami pethajós hulladékgyűjtő versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin a PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület. A június 16. (csütörtök) és 19. (vasárnap) között megvalósuló környezetvédelmi programon ezúttal 14 pillepalackokon lebegő hajó és kenus különítmény tisztítja a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszát – számolt be a szoljon.hu.

 

A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító programoknak, a nádasok és ártéri erdők jelentős része megtisztult, az áradásokkal érkező hulladék azonban újabb feladatok elé állítja a petkalózokat. A III. Tisza-tavi PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg.

petkupa
Kép forrása: PET Kupa / Facebook

A hajóépítő napot követően június 17-én pénteken fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében indul el a mezőny Tiszafüreden a Morotva Kerékpáros Pihenőből, amelyet a helyi önkormányzat biztosít a szervezőknek. A rendezvényt a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják, akik a kezdetek óta ügyelnek a petkalózok épségére. A szervezők a programokon várják azokat a helybélieket, akik találkozni szeretnének a petkalózokkal, betekintenének a tábori életbe és érdeklődnek a Tisza elővilágát bemutató játékok iránt. 

 

A versenyt záró eredményhirdetésre és díjátadóra a Tiszanána-Dinnyéshát Kikötőben, június 19-én vasárnap 15:30-tól kerül sor.

 

Részletek a PET Kupa honlapján olvashatók, emellett az érdeklődőknek érdemes a Facebookon is figyelni őket az újabb információkért. Alább pedig a tavalyi versenyből ízelítőt adó videó tekinthető meg:

 

 

(Indexfotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló