2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

Csányi Sándor és Lázár János is bekerült a gyöngyösi campust átvevő egyetem kuratóriumába

2019.11.30. 00:00

Az egri egyetem Károly Róbert Kara 2020 nyarán a Szent István Egyetemhez került, amely februártól új névvel és alapítványi formában működik.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, egy törvénymódosítás értelmében 2020. augusztus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa beolvadt a Szent István Egyetem szervezetébe.

 

Az átszervezett Szent István Egyetem pedig 2021 február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven, alapítványi formában működik.

 

Mint a 444.hu írja, a fenntartó alapítvány létrehozásáról egy december 24-i kormányhatározatban döntöttek, az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfői közleményéből pedig kiderült, hogy a kuratórium elnöke a korábbi várakozásoknak megfelelően Csányi Sándor OTP-vezér lesz.

 

A kuratórium tagjai pedig:

 

– Nagy István agrárminiszter,
– Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja,
– Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja és
– Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos.

 

Fotó: uni-eszterhazy.hu 

 

Cikkében a 444 felidézi, hogy az elmúlt hónapokban a volt Szent István Egyetemen kívül még kilenc felsőoktatási intézményt adott alapítványi fenntartásba a kormány (köztük a Miskolci Egyetemet és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet), de nem mindenhol egyformák a tapasztalatok.

 

A Soproni Egyetem új alapító okirata és szmsz-e például lehetővé teszi, hogy a (szintén Csányi Sándor vezette) kuratórium pályázat nélkül nevezze ki az új rektort.

 

(Indexfotó: Ujvári Sándor / MTI)

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló