2024. május 24., Eszter Eliza

Eger ügye

Augusztustól leválik az Eszterházy Károly Egyetemről a gyöngyösi kar

MTI 2019.11.30. 00:00

Búcsút mondunk az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karnak.

 

A Magyar Közlöny május 28-i számában megjelent törvénymódosítás értelmében 2020. augusztus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara beolvad a Szent István Egyetem szervezetébe. Ezt követően a teljes Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem egy szervezetben működik tovább.

 

A felsőoktatás tervezett átalakításával egy olyan tudásközpont jöhet létre, ami kulcsszerepet fog játszani a modern, magyar agrárium megteremtésében – mondta Dr. Gyuricza Csaba az M1 Ma reggel című műsorában. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a döntés kapcsán rámutatott a jelenlegi rendszer hiányosságaira is.

 

 

„Jelenleg a hazai agrárképzést és agrárkutatást visszafogja a szétaprózódott infrastruktúra. Magyarországon 11 egyetemen és 17 képzési helyen folyik az oktatás. Átlagosan ezer hallgató jut egy hazai agrár-felsőoktatási intézményre. Ugyanakkor Ausztriában 2 egyetemen oktatnak és ezek tömörítik a hallgatók 90%-át. Hollandiában egy agrár-profilú kutatóegyetem létezik. Így a rendelkezésre álló forrásokat, valamint oktatói kapacitást hatékonyabban tudják kihasználni."  - mondta a főigazgató.

Nagyot zuhant az Eszterházy Károly Egyetemre jelentkezők száma

A csökkenés nem csupán egri, hanem országos tendencia is. Mintegy 1900 fővel kevesebben jelentkeztek az Eszterházy Károly Egyetemre a 2020/2021-es tanévre. A közel 4600 fő összesen 8124 jelentkezést nyújtott be az intézmény hat karára, négy képzési helyére.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló