2023. szeptember 26., Jusztina

Környék ügye

#tűz #katasztrófavédelem #figyelmeztetés #szabadtéri tűz

"Ez már nekünk is sok!" – Kifakadt a katasztrófavédelem, már közel 1700 focipályányi terület égett le megyénkben is

Kovács Dávid 2022.03.25. 13:20

A szabadtéri tüzek jelentős része emberi mulasztás következménye. A tüzek miatt többen megsérültek, egy kerti gazégetés pedig halállal végződött. Heves megyében is meredekek a számok, Szilvásváradnál csütörtökön közel 300 hektár égett.

 

Drámai fotókkal és elgondolkodtató sorokkal hívta fel a figyelmet az országban megszaporodó szabadtéri tűzesetekre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy Facebook-bejegyzésében. A galéria nyitóképét a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs jegyzi.

Ez már nekünk is sok! És még nincs vége... Tombolnak a szabadtéri tüzek, és bár tudván tudjuk, hogy meg fogjuk állítani, az azért döbbenetes, hogy idén már több mint öt és félezer esetben kellett nekiveselkedni a hatalmas lángoknak. Mindebben az a félelmetes, hogy a szabadtéri tüzek legnagyobb része emberi mulasztás következménye, ami meglehetősen nagy felelőtlenség

– írják a posztban.

 

A közlés szerint mostanáig legalább 5600 szabadtéri tűz volt már idén az országban, mintegy 11.500 hektárnyi terület égett le, ami nagyjából annyi, mint Budapest területének egyötöde. A tüzek miatt nyolc ember megsérült, egyvalaki pedig olyan tűz miatt vesztette az életét, amely egyszerű kerti gazégetésnek indult.

 

Ez már nekünk is sok❗️ És még nincs vége... Tombolnak a szabadtéri tüzek 🔥, és bár tudván tudjuk, hogy meg fogjuk...

Közzétette: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – 2022. március 24., csütörtök

 

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szintén csütörtöki közlése szerint idén már több mint 460 szabadtéri tűzhöz vonultak a tűzoltók a megyében, ezekhez kb. 600 tűzoltó járművet riasztottak. Heves megye területén eddig közel 1200 hektárnyi terület égett le, ami csaknem 1700 focipályányi területet jelent.

 

"Csak a szerdai napon 36 helyszínen oltották az égő száraz növényzetet, avart, számos helyen összehordott hulladékot a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, akik sokszor a nagy területekre kiterjedt tüzek oltásában a környező megyékkel közösen segítséget nyújtanak egymásnak" – írják.

A megyei katasztrófavédelem pénteki közlése szerint Heves megye tűzoltói 19 alkalommal vonultak szabadtéri tüzesetekhez csütörtökön. A legnagyobb tűz Szilvásvárad és Bükkmogyorósd között volt, ahol közel 300 hektárt érintettek a lángok. Az ezen a napon lángra kapott területek összesen 490 focipályát tennének ki.

Mint ismert, március 10. óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, március 21-én, hétfőn, pedig tartósan vízhiányos időszak vette kezdetét. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Upponyi-hegységben található Lázbérci Tájvédelmi Körzetet is komoly veszély fenyegeti, ahol már hétfő óta küzdenek a lángokkal.

 

 

(Indexkép: Füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs / az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló