2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#hatvan #sztrájk #útlezárás #bosch

Elegük lett a maszkviselésből, útlezárással tiltakoztak a hatvani Bosch dolgozói

Kovács Dávid 2022.03.25. 09:57

Két órán keresztül, félpályán zárták el a forgalmat. Végül a Bosch is megszólalt.

Csütörtökön két órán keresztül félpályás útlezárást tartott a Robert Bosch hatvani gyára mellett lévő útszakaszon a helyi szakszervezet – közölte a megmozdulás után az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) a Szakszervezetek.hu-val.

 

A "Le a Maszkkal!" nevű demonstráció a kötelező munkahelyi védőmaszk-használat ellen irányult, a járműipari multi hazai telephelyein ugyanis a kormány enyhítése ellenére továbbra is kötelező szájmaszkot viselni.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, a Bosch munkatársai két éve – váltó műszakban, napi 12 órás munkavégzés mellett – kénytelenek viselni a szájmaszkot, és ezt már nagyon unják, ezért a múlt héten útlezárást jelentettek be a hatvani rendőrségen.

 

A demonstráció célja az volt, hogy a munkáltató folytasson érdemi tárgyalásokat a szakszervezettel a kötelező maszkhasználat felfüggesztésével kapcsolatban. Az ÉTMOSz követelése, hogy a vállalatcsoporton belüli kötelező maszkviselés azonnali felfüggesztése, illetve annak kikötése, hogy a maszkviselés csak akkor legyen kötelező a vállalatcsoport telephelyein, ha a járványügyi helyzet és a jogszabály ezt kötelezően írja elő.

 

Az esemény után egy galéria is megjelent a demonstrációró az ÉTMOSz Facebook-oldalán:

 

A mai napon félpályás útlezárással tiltakoztak a hatvani Bosch gyár dolgozói a vállalat telephelyein továbbra is érvényben lévő kötelező maszkviselés ellen.

Közzétette: Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete - ÉTMOSz – 2022. március 24., csütörtök

 

Megszólalt a Bosch

 

A demonstráció után a Bosch sajtóosztálya közleményben reagált a dolgozók útlezárására, amit szintén a Szakszervezetek.hu-hoz juttattak el. "Ahogy az ismert, 2022. március 7-től az országos járványügyi szabályok szerint Magyarországon megszűnt a maszkviselési kötelezettség. A körültekintő és teljeskörű megelőző intézkedések részeként, a Bosch csoport magyarországi munkahelyein, az irodákban és a gyártócsarnokokban, ahol tartható a másfél méteres biztonságos távolság a munkatársak között, nem írjuk elő a maszk viselését" – írják.

Azonban a Bosch telephelyek közösségi tereiben, illetve ott, ahol a kollégák ezt a távolságot munkavégzés közben nem tudják tartani, a munkatársak egészségének védelmében a maszk viselése továbbra is kötelező. Az intézkedés célja, hogy az esetleges munkahelyi fertőzéseket továbbra is megelőzzük, óvjuk a kollégáink egészségét és biztosítsuk a folyamatos, zavartalan munkavégzést. Minderre pedig azért van szükség, mert sajnos a rendelkezésre álló információink szerint a vállalatcsoportnál még mindig több mint 100 aktív koronavírus fertőzött kolléga van

– áll a közleményben.

 

"A járvány eddigi két éve alatt a körültekintő intézkedéseknek köszönhetően mindezidáig elkerültük a belső fertőzések kialakulását a magyarországi Bosch csoportnál. A magyarországi Bosch csoport minden kérdésben, így a maszkviselési szabályokkal kapcsolatban is az együttműködésre törekszik az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetével, hogy a koronavírus-fertőzéseket elkerüljük" – írják.

 

Ahogy korábban is írtuk, az ÉTMOSz korábban azt is jelezte: ha szükségesnek látják, a demonstrációt a miskolci és a maklári telephely közelében is meg fogják tartani.

 

(Indexkép: Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló