2023. február 8., Aranka

Környék ügye

#demjén #via ferrata #révész máriusz #szabadidő

Átadták a demjéni via ferratát, ahol egy országosan egyedülálló, extrém nehézségű pálya is fut (FOTÓK)

Kovács Dávid 2022.03.09. 10:35

Demjén új attrakcióval vág neki a tavasznak.

 

Demjént is érintette Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Eger környéki turnéja: a napokban a Bükki Csillagda és a felújított Stimecz-ház átadója mellett a helyi kőfejtőben kialakított via ferrata pályák ünnepélyes megnyitóján is részt vett. Az avatásról az üzemeltetők a Facebook-oldalukon számoltak be.

 

Vidám hangulatban ünnepélyesen is felavattuk a via ferrata pályákat Demjénben március 8-án. Köszönjük a részvételt...

Közzétette: Via Ferrata Demjén – 2022. március 9., szerda

 

Tavaly nyáron az Egri Ügyek is cikkezett róla, hogy Demjén mellett, az egykori kőbányánál via ferraták, azaz acélsodronyokkal biztosított, sziklákon vezető ösvények épülnek. Az elhagyott riolittufa kőfejtőben összesen 11 különböző nehézségi szintű útvonalat építettek ki, amelyek között vannak technikásabbak és könnyebbek is, némely útvonalat akár teljesen tapasztalatlan látogatók vagy gyerekek is teljesíthetik.

 

Ahogy nemrég a Szeretlek Magyarország is felhívta rá a figyelmet, hazánkban elsőként Demjénben készült „F” nehézségű via ferrata pálya. A vasalt utak nehézségi fokozatait betűkkel jelölik, A-tól F-ig, esetleg G-ig, E-től fölfelé már extrém nehézségű útvonalakról szoktak beszélni, amelyek teljesítéséhez kimagasló állóképesség, mozgáskoordináció és sziklamászó jártasság sem árt, ugyanis nagyon meredek, gyakran függőleges, esetleg áthajló útvonalakon vezetnek.

A demjéni kőfejtő 33 méter magas, függőleges vagy áthajló falfelület, ahol összesen 375 méter mászóút készült el.

A nagyjából 80 éve nem működő bánya nagy előnye, hogy nem robbantással, hanem hasítással, repesztéssel történt a kőfejtés, vagyis nincs szétrepedezve. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy a terület már évek óta a sziklamászók egyik kedvence. A via ferrata előtti Bánya-udvarban néhány éve már pihenőpadok, asztalok és tűzrakóhelyek is vannak.

 

"A bányáról az 1700-as évek elején történik először említés, alkotó kőzete miocén kori vulkáni eredetű riolittufa. Tulajdonosa az egri érsekség volt. Az itt bányászott kő igen jól faragható és ellenálló. A kitermelt követ útépítéshez, hídépítéshez, kútfalazatokhoz, sírkereszteknek, lépcsőnek, fedkőnek, oszlopokhoz használták és szobrászati felhasználásra is alkalmas kőként ismerték" – írta a Szeretlek Magyarország.

Nagyon szép és jó minőségű kő van itt, mint tudjuk ebből épült az egri székesegyház egy része. Most sikerrel megvalósult az ipari maradványterület visszaillesztése a tájba. Úgy vélem, üde színfoltja lesz a demjéni idegenforgalomnak

– mondta a Heol cikke szerint a helyszínen Kovács István, a kivitelező ügyvezetője, aki szerint kifejezetten jól sikerült a létesítmény.

 

Révész Máriusz ezúttal is az aktív életmód fontosságáról beszélt, amely felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt fontos. "Nem akarjuk megmondani a gyereknek, hogy mit csináljanak, a lényeg a mozogás. Ezért kell ilyen ilyen attrakciókat építenünk, mint a demjéni" – mondta. Később hozzátette: örül az egri futókörnek és bringapályának, de azt reméli, hogy a város a jövőben egy négy évszakos sípályára is pályázik.

 

A hétvégi napsütés sok mászót kicsalogatott a demjéni pályákra. Külön üdvözlet a Tárkányferrata csapatának, akik ezúttal nálunk gyakorlatoztak vasárnap. Örömmel láttuk őket! 🙂

Közzétette: Via Ferrata Demjén – 2022. március 6., vasárnap

 

Fodor Géza polgármester szerint a helyszín nem csak a mászóknak, hanem a kirándulóknak is kiváló célpont. Azt reméli, kevés sérülés történik, és hogy a környező településeknek is hasznot hoz az új attrakció. A Stimecz-ház átadásához hasonlóan itt is részt vett az egri választókörzet fideszes jelöltje, Pajtók Gábor, aki a megyei portál cikke szerint azt mondta: "Heves megye az a hely, ahol ma Magyarországon talán a legtöbb típusú sportot lehet űzni".

 

A felsőtárkányi mellett ez már a második via ferrata a megyében. A demjéni mászófalat a falu központjából keleti irányba indulva, a Bányaélen keresztül lehet megközelíteni. A parkolás a faluban megoldható, további részletek a demjéni mászópálya honlapján.

 

 

(Indexkép: Via Ferrata Demjén Facebook-oldal)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló