2024. április 17., Rudolf

Környék ügye

#bükk #bükki nemzeti park #bnpi #bükki csillagda #répáshuta

Az agrárminiszter szerint csodának sem utolsó, és keddtől már látogatható a Bükki Csillagda (FOTÓK, VIDEÓ)

Kovács Dávid 2022.03.08. 09:51

A Bükk szívében, Répáshuta közelében nyílt meg Kelet-Magyarország első csillagdája, ahol még meteoritokat is fogdoshatnak a látogatók.

Hétfőn nagy csinnadrattával, politikusok jelenlétében átadták, keddtől pedig már látogatható a térség legújabb látnivalója, a Bükki Csillagda. A Répáshuta melletti csillagászati és természetismereti látogatóközpontban többek között planetárium, interaktív kiállítás, naptávcső és VR-küldetések is várják a látogatókat.

 

bükkicsillagda1
Fotó: MTI / Vajda János

 

A hétfői ünnepélyes megnyitón Nagy István agrárminiszter egyenesen csodának nevezte a Bükki Nemzeti Park új látogatóközpontját. Szerinte a beruházás célja, hogy a természettől egyre távolodó embert visszahozza a természetbe.

A természet csodálatosságára, és múlhatatlan vonzerejére remek példákat láttunk az elmúlt, pandémiás időszakban, hiszen a természet nyújtott menedéket az embereknek: rengetegen keresték fel hazánk kirándulóhelyeit, túraútvonalait

– mondta az agrárminiszter, aki a BNPI beszámolója szerint kitért arra is, hogy a mostani háborús helyzetben a nemzeti parkok és az erdészetek ugyanilyen menedéket nyújtanak a menekülteknek is, hiszen szálláshelyeiket felajánlották a fedél nélkül maradt, Ukrajnából érkező családoknak.

 

Az átadón részt vett Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki azt hangsúlyozta, hogy Kelet-Magyarországon korábban még nem épült ilyen jellegű bemutatóhely, csak a Zselicben és a Bakonyban – és ezzel indokolta a hosszú előkészítést is. Az MTI helyszíni beszámolója szerint azt is hozzáfűzte, a megvalósításhoz – a kormányzati támogatáson túl – szükség volt a helyi kreatív energiákra is, egy látogatóközpontban ugyanis "nem elég a Wikipédiát kivetíteni a falra", különleges élményeket kell adni.

Nekem van egy négyfős tesztelői csapatom, a gyermekeim, arra, hogy melyik látogatóközpont működik jól, és melyik nem annyira. (...) Alig várom, hogy a fiaimat is elhozzam ide, a Bükki Csillagdába, ami ráadásul egy nagyon szép helyszínen, Miskolc-Szilvásvárad-Eger háromszögében fekszik, Répáshuta mellett.

–  mondta Révész Máriusz, aki szerint a Bükki Csillagdával mindenki csak nyer: elsősorban a látogatók, másrészt a természetvédelem ügye, harmadsorban pedig Répáshuta is, hiszen az új attrakció hosszútávon növeli a település megtartó erejét.

 

bükkicsillagda2
Fotó: MTI / Vajda János

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részéről Rónai Kálmánné igazgató arról beszélt: a BNPI közfeladatként látja el a természetvédelemmel, természetmegőrzéssel, ökoturisztikai és környezeti nevelési tevékenységgel kapcsolatos feladatait.

Az UNESCO döntése nyomán a csillagos égbolt az emberiség elválaszthatatlan, kulturális és természeti öröksége. Jólétünk, kényelmünk érdekében már nemcsak a föld felszínén és alatt lévő természeti kincseket, hanem a felettünk lévő határtalan égboltot is egyre intenzívebben használjuk, és a rosszul beállított és nagy fényerősségű világítás terhet ró az erőforrások felhasználására és megzavarja az élővilág ritmusát

– húzta alá az igazgató, aki felidézte a Bükki Csillagda közvetlen előzményeit is. Elmondta: a Kaptárkő Természetvédelmi Egyesület méréseket végzett, ennek eredményeként 2017-ben a Bükki Nemzeti Park hazánkban harmadikként elnyerte a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség által adományozott Csillagos Égboltpark címet. (Ezek olyan területek, amelyek kivételes minőségű éjszakai éggel rendelkeznek, elsődleges céljuk az égbolt minőségének védelme, a természeti értékek megőrzése és az ahhoz társuló tudományos megfigyelések végzése.)

 

bükkicsillagda3
Fotó: MTI / Vajda János

 

Az igazgató szerint ezt követően állt elő a BNPI amatőr csillagásza, Novák Richárd azzal az ötlettel, hogy létrehozzák a Bükki Csillagdát a Bükk szívében, 635 méter tengerszint feletti magasságban. A gondolatot tettek követték, elkészült a szakmai koncepció, körvonalazódtak a létesítmény építési tervei, pályázati forrást kerestek, ám először nem jártak sikerrel, majd Révész Máriusz kormánybiztos támogatásával 2016-ban megszületett a kormányrendelet a Bükki Csillagda létrehozásáról. Összesen 1,276 millió forint hazai forrást biztosítottak a 760 négyzetméteres élményközpont megvalósítására – derül ki a BNPI beszámolójából.

 

A Bükki Csillagda közleménye szerint az intézményben helyet kapott egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény, köztük megérinthető darabokkal, valamint holdi és marsi eredetű meteoritokkal. A létesítmény egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára is, a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, 50 férőhelyes planetáriummal, a kupolában elhelyezett különleges naptávcsővel és a tudományos előadásokkal.

 

A répáshutai csillagdához egyébként kapcsolódik egy 4 kilométer hosszú, akár csillagtúrázásra is alkalmas tanösvény, amelyről már korábban is cikkeztünk.

 

A BNPI a megnyitás alkalmából egy bemutató kisfilmet is közzétett a környék legújabb látnivalójáról:

 

 

A csillagda átadásáról további képeket is közölt a Mezőkövesd képekben:

 

Közzétette: Mezőkövesd Képekben – 2022. március 7., hétfő

 

A Bükki Csillagda nyitvatartásáról, megközelíthetéségéről és jegyárairól a létesítmény honlapján lehet tájékozódni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló