2023. május 31., Angéla Petronella

Környék ügye

#bükk #bükki csillagda #répáshuta #tanösvény #természetjárás

Akár csillagtúrázni is lehet majd a Bükki Csillagda tanösvényén

Kovács Dávid 2022.02.19. 08:57

Kint is különleges élmények várják a látogatókat.

Noha 2022 januárjára ígérték a Bükki Csillagda nyitását, a régió legújabb látványossága egyelőre még mindig nem látogatható. Február elején viszont a komplexum hivatalos Facebook-oldalán közzétettek néhány fényképet a hozzá kapcsolódó, 4 kilométeres tanösvényről.

 

Nemcsak odabent, kint is különleges élmények várják majd látogatóinkat: A Bükki Csillagdához kapcsolódik egy 4...

Közzétette: Bükki Csillagda – 2022. február 1., kedd

 

“A Bükki Csillagdához kapcsolódik egy 4 kilométer hosszú tanösvény is, mely a Bolygótúra nevet viseli: a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer modellt is tartalmaz” – írják a posztban.

 

A beharangozó anyagok szerint a répáshutai csillagda – ha egyszer megnyit – Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja lesz majd. Az épület legemblematikusabb része a világ legnagyobb sorozatban gyártott 6,7 méter átmérőjű csillagászati kupolája, amely több különleges távcsövet fog rejteni, többek közt egy, a Nap biztonságos megfigyelésére alkalmas teleszkópot, valamint hazánk legnagyobb, 61 centiméter átmérőjű bemutató távcsövét is.

 

A Bükki Csillagdáról szóló cikkek és közlemények eddig csak mellékesen tettek említést a tanösvényről, a februári Facebook-poszt az első olyan tartalom, amely érdemben foglalkozik a 4 kilométeres, sárga T-jelzésű szakasszal. Némi kutakodás után aztán megtaláltuk a tanösvény 2021-es keltezésű leporellójának online változatát is, amelyből például az is kiderül, hogy a több kilátópontot is érintő útvonalat kb. két óra alatt kényelmesen végig lehet sétálni.

 

A tájékoztató alapján a tanösvény kiindulópontja a Bükki Csillagda közelében megépített mészégető boksa, amely egyúttal a Napot is szimbolizálja.

A Naprendszer bolygóit is beillesztettük a tanösvény nyomvonalába, mely így „lejárhatóvá” teszi és érzékletesenmutatja be a bolygók közti hatalmas távolságokat. Az út hossza 4 km, melynek pontosan a felénél (Borostyán vendégház) találod a Neptunuszt, így bármelyik irányba indulsz el, a tanösvény felét már lejártad, ha eljutsz a Neptunuszig.

A szöveg egyúttal azt is megemlíti: ha valaki sötétedés után vágna neki a tanösvénynek, napnyugta után pár órával még a világító jeleket is láthatja az útvonalon, ezek segítik majd abban, hogy ne térjen le a kijelölt ösvényről.

 

 

(Indexkép: a Bükki Csillagda hivatalos Facebook-oldala)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló