2024. március 1., Albin

Környék ügye

#bükk #bükki nemzeti park #bükki csillagda

Egyedülálló attrakcióval gazdagodik a Bükk idén nyárra

2021.05.02. 12:57

Azt remélik, hogy akár évi 37 ezer látogatója is lehet.

Tavaly kezdték építeni a borsodi Répáshután a Bükki Csillagdát, amely Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz. A minap.hu most arról számolt be, hogy a tervek szerint idén nyáron nyithatja meg kapuit az intézmény, ahol többek között, virtuális űrutazás, 5D-s univerzum, és csillagvizsgáló kupola is várja majd a látogatókat. Az élményközpont kormányzati támogatással, több mint egymilliárd forintból valósul meg.

 

A portál cikke szerint Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) igazgatója azt nyilatkozta, hogy a legkülönlegesebb élményt az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt. Itt a látogatók fekvő fotelekből szemlélhetik majd a csillagos égbolt mozgását, miközben a világűrről is sokat tanulhatnak. Itt ugyanis a csillagokat, és a csillagképeket is azonosítani lehet majd.

 

Ez viszont csak egy része az attrakciónak.

Lesznek virtuális reality élmények is, amelyek segítségével át tudjuk élni azt a csodát, amit az űrben, vagy akár a Mars felszínén az űrhajósok átélhetnek

– mondta a BNPI első embere.

 

A tervek szerint a Bükki Csillagda éves szinten harminchétezer látogatót vonz majd. A csaknem hétszáz négyzetméteres bemutatótérrel rendelkező, öt fő attrakcióból álló létesítmény befogadóképességét az élményelemek határozzák meg. Az egyes helyszínek egy időben egyszerre húsz fő befogadására lesznek alkalmasak.

csillagda
Kép forrása: Minap / YouTube

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló