2023. június 7., Róbert

Környék ügye

Így fog kinézni a bükki csillagvizsgáló, már elkezdődött az építése

2019.11.30. 00:00

Egyedülálló turistalátványosság lesz.

 

Elkezdődött a répáshutai Bükki Csillagda építése. Párhuzamosan már a kiállítási tartalmak is készülnek, így jó esély van arra, hogy 2021 második felében átadhassák a nagyközönségnek a Bükki Nemzeti Park új attrakcióját - írta a minap.hu.

 

2017 decemberében született kormányhatározat a Bükki Csillagda megépítéséről. A munka első ütemében az adminisztratív feladatok (pl. közbeszerzések) mellett a kiállítások szakmai tervezésére fektették a hangsúlyt. A munka látványosabb részeként elindult az építkezés.

 

A Bükki Nemzeti Park - mely egyben Bükki Csillagoségbolt-park is - kiváló lehetőségeket nyújt a csillagászati megfigyelésekhez. A Bükki Csillagda olyan Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, melynek eredményeképp mérhetően javulnak az égbolt bemutathatóságának feltételei. A tudomány - élmény - interakció hármasának központba állításával nappal és éjszaka is olyan egyedülálló élményben részesülnek a látogatók, amely hazánkban csak itt lesz elérhető.

 

 

Az interaktív, több generációt egyszerre megszólítani képes Bükki Csillagda szórakoztatva vezeti be a látogatókat a csillagos égbolt csodáiba. Az épület csaknem 700 négyzetméter alapterületen várja majd a vendégeket.

 

(Fotók: minap.hu)

 

Medvéket láttak a Bükkben és a Mátrában, a szakemberek az állatok nyomába eredtek

Már jártak a megyénkben többször is, egyelőre zajlik a nyomozás utánuk. A Bükki Nemzeti Park közleménye szerint az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentést kaptak a Bükk és a Mátra területéről. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják a szakemberek, és ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló