2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Környék ügye

#eger #gyöngyös #hatvan #berecz mátyás #országgyűlési választás #korózs lajos #egységben magyarországért #választás 2022 #dudás róbert

Berecz: a Fidesz elvesztette a hátországát, az ellenzéknél megjelentek a változást akaró fiatalok

Barna Benedek 2022.02.06. 14:24

Az egyesült ellenzék egri jelöltje szerint kormánypártot ma elsősorban fizetett alkalmazottak és "zsoldosok" segítik.

 

A Népszava az országgyűlési választásra készülve cikksorozatban mutatja be a választókerületeket, a Heves megyének szentelt írásuk a napokban jelent meg. A cikkben megszólalnak az Egységben Magyarországért, azaz az ellenzéki pártszövetség jeöltjei is, akiket az esélyeikről kérdeztek.

 

Berecz a változás szelét érzi az egri körzetben

 

A lap rámutat, hogy ha az ellenzék 2018-ban is összefogott volna, megnyeri az egri körzetet, ezért okkal bízhatnak abban, hogy ez most megtörténhet. Az itt, a Heves megyei 1. számú választókerületben összellenzéki jelöltként induló Berecz Mátyás korábbi várigazgató, volt alpolgármester, jelenlegi önkormányzati képviselő a Népszavának nyilatkozva úgy fogalmazott:

Vidéken a kormánypárti oldalon érezhető egyfajta "káderhiány", lemorzsolódtak a polgári körök valóban konzervatív, mára a Fidesz politikájától inkább megcsömörlött értelmiségi tagjai, elfogytak a lelkes aktivisták, a párt elvesztette hátországát.

A győzelme esetén a Demokratikus Koalíció frakciójába készülő politikus hozzátette:

Fizetett alkalmazottak és napidíjért dolgozó zsoldoscsapat segíti leginkább a kormányoldalt, míg az ellenzéki térfélen megjelentek a változást akaró fiatalok, akik jelentős önkéntes munkát végeznek.

berecz-mátyás-eü-domán
Fotó: Domán Dániel

Berecz szerint a változás szele abban is érezhető, hogy míg az előválasztás idején a vidéki településeken a helyiek egy része félelemből, az egzisztenciáját óvva nem mert a kampánysátrakhoz közel menni, addig a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtéskor szinte "leomlottak" ezek a falak.

Ami meglepő, hogy olyanok is biztatóan integettek vagy épp cinkosan odakacsintottak, akikről helyben köztudott a kormánypárti elköteleződés vagy legalábbis annak kényszere

– mesélte az ellenzéki jelölt.

 

Berecz fideszes ellenfele Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője lesz, akinek a kiválasztása a Népszava cikke szerint egyfajta "kényszermegoldás" volt, és előtte más nevek is felvetődtek – többek között Habis László volt egri polgármesteré vagy az Egri Vízilabda Klubot vezető Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázóé –, amikor a korábbi fideszes képviselő, Nyitrai Zsolt utódját keresték.

 

Gyöngyös esetében a Fideszt segítheti a körzet határainak átrajzolása

 

Sokak szerint az egrinél is könnyebben nyerhető a Heves megyei 2-es számú körzet, Gyöngyös és környéke, bár Dudás Róbert jobbikos, összellenzéki jelölt, Mátraballa korábbi polgármestere szerint a választások előtt két hónappal, de akár napokkal is felesleges az esélyeket latolgatni. Némelyik körzetben ugyanis akár olyan szoros küzdelem is várható, hogy az dönti majd el a szavazás kimenetelét, ki milyen hangulatban ébredt fel aznap, elmegy-e szavazni, vagy éppen otthon marad.

 

A gyöngyösi körzet esetében a kampány egyik legfontosabb témája a Mátrai Erőmű sorsa lehet. A kormánypárt azt híreszteli, hogy ellenzéki győzelem esetén bezárják az erőművet, és utcára kerülnek az emberek. Dudás szerint kell korszerűsítés és egyfajta profilváltás, ami átképzéssel járhat, azoknak pedig, akik nyugdíj előtt ezt már nem tudják vállalni, biztosítani kell egy tisztességes előnyugdíjat, de az erőmű bezárásáról szó sincs, sőt – tette hozzá –, a további működtetése csak kormányváltással biztosítható, hiszen ahhoz európai uniós források kellenek, de azokra a jelenlegi kormány aligha számíthat.

dudás-róbert-mti-soós-lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

A Fidesz Gyöngyösön újra Horváth Lászlót indítja, aki már jó ideje képviselője, és mostanában leginkább azzal került reflektorfénybe, hogy vehemensen ellenezte a gyöngyöspatai szegregált roma tanulók kártérítését. A Népszava szerint a fideszes jelöltet segítheti, hogy korábban neki kedvező módon, nyúlványszerűen rajzolták át a választókerület határait, ennek eredményeként pedig olyan, amúgy Egerhez és nem Gyöngyöshöz közeli települések is a körzetébe esnek, mint például Bélapátfalva vagy épp Szilvásvárad, ahol korábban élt, illetve tanított. A négy évvel ezelőtti választáson mégis alig néhány száz szavazattal tudta megverni az akkor még a többi ellenzéki párttól külön induló jobbikok jelöltet (a párt akkori elnökét, Vona Gábort), miközben akkor tucatnyi, kamugyanús induló is halászott el voksokat a többiektől.

 

A hatvanit billegő körzetnek tartják

 

A Heves megye 3. számú választókerületében, Hatvanban és környékén az előválasztáson győztes szocialista Korózs Lajost indítja az egyesült ellenzék. Ő Dudáshoz hasonlóan úgy nyilatkozott, hogy most csak előre néz, az esélyeket nem latolgatja. Mint mondta, konkrét felmérések sem készültek még a lehetséges kimenetelekről.

korózs-lajos-mti-balogh-zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Egyes elemzések a billegő körzetek közé sorolták a Heves megyei 3-ast, ahol a Fidesz újra a korábbi győztes Szabó Zsolt volt államtitkárt indítja, akinek körzetében egyébként jelenleg is nyomoz az Európai Csalás Ellenes Hivatal az uniós pályázatok körüli feltételezett visszaélések miatt.

 

További jelöltek indulása billenthet a mérleg nyelvén

 

A Népszava cikke rámutat: az esélyek latolgatásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a kormánypárti és összellenzéki indulók mellett vélhetően lesznek mások is, akik kispártok színeiben vagy kamujelöltként szállnak be a versenybe (utóbbi különösen a billegő körzetekben várható). Azt például már lehet tudni, hogy a volt jobbikosok által létrehozott Mi Hazánk Mozgalomnak is lesznek képviselőjelöltjei a megyében: Eger és környékén a jelenleg önkormányzati képviselő dr. Pápai ÁkosGyöngyös és környékén a Független Kisgazdapárt korábbi elnöke, Hajdara RolandHatvan és környékén pedig Gonda Ádám.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló