2024. március 1., Albin

Környék ügye

#vasút #tömegközlekedés #vonalbezárás

Az egri képviselők többsége megvédené az Eger-Szilvásvárad vasútvonalat, a Fideszesek hallgatnak

Csarnó Ákos 2023.08.12. 08:40

Az ország egyik legszebb vasútvonaláról van szó!

 

A pénteki rendkívüli Közgyűlésen Komlósi Csaba napirend előtti felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy bezárás fenyegeti az Eger-Szilvásvárad vasútvonalat. Említette, hogy korábban pont a Fidesz kardoskodott a szárnyvonalak védelmében, még Fónagy János minisztert is idézte.

A kormány ellene megy a magyar vidéknek, az embereknek, de még Európának is a vasúti mellékvonalak bezárásával 2009-ben. Ellenkezőjét teszik, ami Európában zajlik, nem tönkretenni, hanem fejleszteni kell a vasútvonalakat.”

Összességében szerint nemhogy bezárni, de inkább fejleszteni kellene, hiszen többek közt rengeteg kiránduló és iskolás csoport használja. Noha csak tervekről hallani, de szerinte a döntést megelőzően jelezni kell, hogy a vasútvonalat nem szabad bezárni, azt meg kell menteni.

Kérek minden itt ülőt, illetve a régió közéletében aktív szereplőket, képviselőket, polgármestereket, a politikai pártok helyi tagjait és vezetőit, mindenkit, akinek aktív ráhatása van a folyamatokra, hogy lépjünk fel közösen a tervezett bezárások, visszafejlesztések ellen, a térségi vasútvonal átalakításáért, fejlesztésért, megújításáért!

 

kép: iho.hu

 

Pápai Ákos azt javasolta – egyetértése mellett, hogy nyilatkozatot vagy petíciót fogalmazzon meg a város és juttassa el a illetékes szervekhez, továbbá a térségek országgyűlési képviselőit is keressék meg.

 

Farkas Attila alpolgármester szerint a vonalat érintő települések önkormányzatait is meg kell keresni a bezárás elkerüléséért illetve a szaktárcát kell megkeresni hivatalos tájékoztatás végett.

 

A Fideszes képviselők hallgatása a özgyűlésen beszédes volt, mint ahogy az is, hogy az érintett fideszes országgyűlési képviselők sem reagáltak egyelőre.

 

Végül a polgármester összegezte, hogy a következő Közgyűlésre akár határozati, akár petíció formában, de megfogalmazásra kerül egy dokumentum, amit majd eljuttathatnak az érintettekhez.

Korábban írtunk arról, hogy Lázár János minisztériumának korábbi 10 vasúti szárnyvonal bezárását követően újabb terve az, hogy további hét vonalat számolnának fel, köztük az Eger-Szilvásvárad vonalat.

Ezzel egy idejűleg szavazást indítottunk arról, hogy jó ötlet-e bezárni a vonalat:

 

 

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló