2023. október 3., Helga

Környék ügye

#tisza-tó #aszály #hajózás

Már a turisztikai célú hajózási szint alá apadt a Tisza-tó vízállása

Barna Benedek 2022.08.11. 13:14

A nyáron szokásosnál több mint fél méterrel alacsonyabb a tó vízszintje.

 

A héten Kisköre felsőnél a 680 centiméteres, turisztikai célú hajózási vízszint alá csökkent a tó vízszintje, amire korábban augusztusban még nem volt példa a víztározóban. A szezon még nem fog itt véget érni, de érdemes 1-2 dologra felkészülnie annak, aki ide látogat – írta meg az I Love Tisza-tó Magazin.

 

A lap cikke szerint a tó vízszintje már hetek óta csökken, hiszen a felső folyószakaszon sincsen vízutánpótlás az aszály miatt és a mezőgazdasági vízigényeket is ki kell elégíteni, nem is beszélve az ivóvízről. A két héttel ezelőtti eső valamelyest segített a vízszint stagnálásán, ám az elmúlt napokban ismét csökkenni kezdett: a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) tájékoztatása szerint kedden már egy kevéssel a turisztikai célú hajózási vízszint (680 cm) alatti, 677 centiméter volt, azóta pedig tovább csökkent, csütörtökön már 670 centiméteres vízszintről számoltak be.

 

Az I Love Tisza-tó emlékeztet: tavasszal 735 (plusz mínusz 5) centimétersre állították be a nyári vízszintet, ami azt jelenti, hogy

mostanra nagyjából 65 centit csökkent a vízszint.

Az alacsony vízszint miatt facsonkok bukkannak elő, amelyek az egykor a Tisza-tó mai területén lévő erdő után maradtak ott. Ezek minden télen kilátszódnak a vízből, az idei aszály miatt pedig nyáron is feltűntek.

 

A tóról forgatott, Ember alkotta paradicsom című dokumentumfilm Facebook-oldalán a napokban közzétettek egy, az alacsony vízállást bemutató képsorozatot, amelynek tanúsága szerint a Liliomos (a Tiszavalki-medence észak-északkeleti csücske) már szárazon áll. "Erre a nyári időszakban valószínűleg még nem volt példa a Tisza-tó történetében" – írta a fotók mellé megjegyzésként Szendőfi Balázs filmes, halkutató:

 

 

Van, ahol már nem adnak bérbe csónakot

 

A hajósokat már július végén óvatosságra intették, és a héten megjelent egy nekik szóló hirdetmény is a KÖTIVIZIG oldalán, amelyben figyelmeztetnek, hogy a Kisköre-felső vízmércén a turisztikai célú hajózási vízszintnél alacsonyabb vízszint állt elő. Jelezték azt is, hogy a vízszint várhatóan folyamatosan tovább fog csökkenni. Mint az I Love Tisza-tó írja, az elmúlt hetekben sok hajós felvette a hajóját a kikötőből, mert a nagyobb merülésük miatt nem tudták úgy használni, mint korábban.

 

A Tisza-tó élő folyó szakasza hajózható lenne, de a kikötőkből oda ki is kellene valahogy jutni. A tiszai kikötőkből egyszerűbb az odajutás, míg a távolabbiakból nehézkesebb. Az Abádki Kikötő például szerdán bejelentette, hogy már nem ad bérbe csónakot és az ilovetiszto.hu értesülései szerint vannak olyan túravezetők, akik az alacsony vízszint miatt már nem is indítanak túrákat.

 

Mindez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet a vízen semmilyen vízieszközzel közlekedni, csupán azt, hogy a korábbiaknál is nagyobb elővigyázatossággal kell lenni, ha nem a Tisza medrében halad az ember. Többen már arról számoltak be, hogy a napokban fennakadtak kenuval is.

 

 

Strandolni, horgászni lehet

 

A strandok mindegyike üzemel, de beljebb kell sétálni a vízért: ahol például korábban mellkasig ért a víz, ott mostcsak derékig ér. Az alacsony vízszint miatt valamivel több a hínárnövény a strandokon, de a sulymot továbbra is behorja a Tisza, így a vízicipőt még mindig ajánlott felvenni. Sőt, mivel most ott is leérhet a lábunk, ahol korábban esetleg nem, így a kagylók miatt is érdemes védőlábbelit hordani – figyelmeztet az ilovetiszato.hu cikke.

 

A strandolás mellett a pecázásról sem kell lemondani, ugyanis a Tisza-tó halászati hasznosítója, a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. a napokban közölte: nem terveznek beevezetni horgászati tilalmat.

 

A hétvégére tervezett Tisza-tó átúszást és átevezést ugyanakkor lemondták a szervezők az alacsony vízállás miatt, és a poroszlói SUP Bázis SUP & BEACH vetélkedőjét szintén lefúták.

 

Az egri városi tévé is készített egy helyszíni riportot az alacsony vízállású Tisza-tóról, ez alább tekinthető meg:

 

 

(Indexkép forrása: Ember alkotta paradicsom / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló