2024. július 21., Dániel Daniella

Eger ügye

#városháza

Zöldhulladék-hasznosító üzemet hozna létre Eger önkormányzata

2019.11.30. 00:00

Így nem kellene a növényi szemetet elszállítani a városból.

 

Zöld beruházásokat tervez az egri önkormányzat. Igazodni kívánnak például a kerékpározás és az elektromos autózás igényeihez. Több projekt már elkezdődött, most a közlekedés és a zöldhulladék-hasznosítás fejlesztésén a sor – írja a napi.hu.

 

A portálnak nyilatkozó Minczér Gábor alpolgármester beszélt arról, hogy a korábbi években az elektromos autók számára több Ensto gyártmányú töltőpont is létesült a városban, ezek többségét az önkormányzat, kisebb részét az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. üzemelteti. Hozzátette: a későbbiekben szeretnék tovább bővíteni az állomások számát, és jelenleg is több zöld fejlesztés van terítéken a városban.

 

Fut egy közvetlen uniós projekt Egerben, a HungAIRy LIFE, melynek fő célja a légminőség javítása. Ennek keretében közösségi kerékpáros-rendszer épül a városban. Ez egyelőre két állomást és 20 kerékpárt jelent, de az alpolgármester elmondása szerint később szeretnék tovább fejleszteni egy városszerte elérhető hálózattá. "Látni fogjuk a kihasználtságát, és fel tudjuk mérni általa az emberek igényeit, amely alapján a bővíthetjük majd a rendszert. Továbbá a környező túraútvonalakhoz és kerékpárutakhoz is kapcsolni szeretnénk a hálózathoz" – fogalmazott Minczér Gábor.

 

Fotó: pixabay.com

 

Az önkormányzat emellett szeretne létrehozni egy zöldhulladék-hasznosító üzemet is. Ha ez megvalósul, csökkenteni tudják például a hulladékszállítás költségét és a szállítójárművek károsanyag-kibocsátását, mivel többé nem lenne szükség arra, hogy Hejőpapira szállítsák a zöldhulladékot.

 

Továbbá a városi környezetvédelem szempontjából fontos terv az intermodális csomópont létrehozása is: ez ugyanis csökkentené a belváros zajterhelését és forgalmát, így javulhatna ott a légminőség. A tervezett beruházásaikhoz azonban először elengedhetetlen a megfelelő anyagi források előteremtése. Azután pedig egy hosszas és bonyolult folyamat lesz a leenedő csomópont kialakítása a közműkiváltások és a különböző tulajdonban lévő területek miatt. Eger főépítésze, Kacsó János nemrég arról beszélt, hogy mindent figyelembe véve akár 5-10 évig is elhúzódhat a csomópont kiépítése.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló