2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

Vizsgálóbizottság alakult a Gárdonyi Géza Színházban történt koronavírus-fertőzések miatt

2019.11.30. 00:00

Eger közgyűlése arra keres választ, hogy miért nem kerültek karanténba a covidos színészek kontaktszemélyei és minden szükségest megtett-e az igazgató.

 

Vizsgálóbizottság felállításáról döntött csütörtökön Eger közgyűlése, a Fidesz képviselőinek tartózkodása mellett azután, hogy az Egri Ügyek is beszámolt róla: nem kerültek karanténba és továbbra is előadásokban játszottak a Gárdonyi Géza Színházban a koronavírus-betegségben elhunyt Kelemen Csaba és egy másik fertőzött színész kontaktszemélyei.

 

Mirkóczki Ádám polgármester azzal indokolta a bizottság felállítását, hogy Blaskó Balázs színházigazgató nem tájékoztatta az önkormányzatot, mint fenntartót a fertőzésekről, csak a sajtóból értesültek erről. Ezért nem akarnak félinformációk alapján megállapításokat tenni a felelősség kérdésében. Mirkóczki elmondta, több levelet és hívást kapott a színházban dolgozóktól, amelyek ellentmondanak a színházigazgató által közölt hivatalos információknak. Beszámoltunk róla, hogy Blaskó Balázs többek között azt nyilatkozta, hogy mindkét személy esetében csak a tíznapos karanténidőszak végén kapott értesítést arról, hogy az érintett személyeknek, például azoknak, akik együtt játszottak a színpadon a fertőzött művészekkel, karanténba kell vonulniuk.

 

Blaskó Balázs 

 

A határozat értelmében a vizsgálóbizottság információkat kérhet a színháztól, továbbá meghallgathatja az érintetteket is. Oroján Sándor, a Fidesz-frakció vezetője szerint csupán a színház igazgatójának kinevezéséről szóló, sorban következő közgyűlési napirendi ponthoz kapcsolódó politikai színjátékról van szó (amelyben Blaskó Balázs is érintett, mint pályázó), ugyanis az önkormányzat most is bármikor kérhet információkat a színháztól. Oroján szerint inkább az illetékes hatóságokat kellene megkérdezni, ugyanis a koronavírus nem politikai ügy.

 

Mirkóczki azonban úgy reagált: éppen azért akarják bevonni a Fidesz képviselőit egy vizsgálóbizottságba, hogy a vizsgálat és a jelentés tartalmazza az ő véleményüket és észrevételeket is, tehát ne legyen egyoldalú. A vizsgálóbizottság jelentéséből pedig kialakíthatnak egy új eljárásrendet, protokollt is az önkormányzati intézmények esetében. Példaként hozta fel, hogy a Harlekin Bábszínház tíz napra bezárt, amikor koronavírusos személyt azonosítottak ott, és több más magyar színház ugyanígy tett. –  Mit mondjak a hozzám forduló egri polgároknak, miért van még mindig nyitva a színház? Csak azt tudom mondani ilyenkor, hogy meg kell vizsgálni az esetet. - tette hozzá.

 

A közgyűlési vitán jelen lévő Blaskó Balázs később azt közölte, a vizsgálóbizottság elé fog állni. Állítása szerint ő személyesen járt utána mindennek, de sem Kelemen Csaba, sem felesége nem teljesítette bejelentési kötelezettségét és nem értesítette őt arról, hogy a színész pozitív tesztet produkált október 10. és 20. között, vagyis a Kelemen Csaba utolsó színházi fellépését követő, tíznapos karanténidőszak alatt, amelyet később elrendelt az illetékes hatóság.

 

Gyerekelőadásban is játszottak a koronavírusban elhunyt egri színész kontaktszemélyei

Amíg nincs hivatalos értesítés, addig senki sem koronavírusos az egri színházban. Koronavírus miatt az egri Gárdonyi Géza Színház 65 éves színésze, Kelemen Csaba, közöltük korábban. Mint kiderült, a színész október 10-én még szerepelt egy előadásban, de a információi szerint egyes kollégái már észlelték rajta az egészségromlást, viszont még nem tudták, hogy fertőzött.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló