2024. július 25., Jakab Kristóf

Eger ügye

#három #eger #tömegközlekedés #autóbusz #buszközlekedés

Visszatérhet a 17-es busz Egerben, de nem úgy

Kovács Dávid 2022.06.28. 14:23

És jó sok hegymenettel, ezért máris felmerült, hogy esetleg Hegyminátornak becézzék az egriek. Csütörtökön dönthet a járatról a közgyűlés.

 

Július 15-től ismét változhat a város tömegközlekedése, visszatérhet ugyanis a sokak által hiányolt 17-es jelzésű autóbusz Egerbe, noha nem az eredeti, korábban megismert útvonalon közlekedne, derül ki Mirkóczki Ádám polgármester előterjesztéséből, illetve annak mellékletéből.

 

Mint ismert, az egri 17-es busz a Tesco áruház és a vasútállomás között közlekedett, az év elején azonban a város buszhálózata jelentősen átalakult, ennek keretében pedig ez a viszonylat is megszűnt. A vonal később sokaknak hiányzott, az emlékezetes, március 11-i rendkívüli közgyűlésen is téma volt (amelyen a polgármester szándékával ellentétesen az egri képviselő-testület végül nem oszlatta fel magát): akkor Komlósi Csaba érdeklődött a vonal visszaállításáról, a járat megszűnése ugyanis megnehezítette a Kisasszony és a Hatvani temetők, valamint a Kisasszony piac megközelítését – ő legalábbis ezeket a hátrányokat emelte ki a felszólalásában.

43037472832_c7ee38864b_b
Az egri 17-es jelzésű buszjárat a vasútállomás közelében (Fotó: Preston Ryan / Facebook)

A 17-es busz ügye aztán a tavasszal lemondott Berecz Mátyás mandátumáért – pártlogók nélkül – versenybe szálló hajdúhegyi jelölt, Domán Dániel kampányának is visszatérő eleme lett, több alkalommal hangot adott annak, hogy szerinte a vonal megszüntetése hiba volt. "Számos itt lakó hiányolja ezt a járatot, hiszen ez volt az a busz, amely összekötötte a Hajdúhegy és a Károlyváros területét a Tesco áruházzal vagy a környékén lévő többi kereskedelmi egységgel, illetve déli irányban a vasútállomással. Igaz, a 7-es busz menetrendjének átalakítása részben ezt megőrizte, azonban a probléma ezzel az, hogy egy nagyon hosszú menetidővel rendelkező járatot sikerült létrehozni, és a 17-esnek éppen az volt a legnagyobb előnye, hogy szinte Eger egyik legrövidebb menetidejével rendelkező járata volt" – mondta az egyik májusi sajtótájékoztatóján.

 

Mirkóczki Ádám mostani előterjesztéséről csütörtökön, a júniusi rendes közgyűlésen dönthetnek majd a képviselők. A polgármester közlése szerint az önkormányzat és a Volánbusz folyamatosan fogadta az év elején bevezetett menetrenddel kapcsolatos lakossági észrevételeket és javaslatokat, a március 11-i rendkívüli közgyűlés óta pedig (amelyen elfogadták a buszok menetrendjének módosítását) új lakossági bejelentés, igény nem érkezett.

A Volánbusz Zrt. megvizsgálta a Rác hóstya által kért mentrend-módosítási igényt, a Ráchegy sűrűbb kiszolgálása a belváros és az északi városrészekben lévő áruházak kedvezőbb elérése érdekében. Ez alapján a jelenleg a Vécsey-völgy – TESCO áruház viszonylaton mindkét irányba közlekedő 7-es autóbuszvonal egyes járatai mindkét irányban a Szalapartra való betéréssel közlekednek (az Önkormányzat kérése alapján csak az Iskola út megállóhelyig). A betéréssel közlekedő járatok új, 17-es viszonylatjelzést kapnak.

– írja Mirkóczki Ádám. Hozzáteszi: a Vécsey-völgyből induló 17-es járatok eredeti indulási időben közlekednek innen, és a betérés után néhány perccel később érnek a Tescóhoz, a Tescótól induló 17-esek pedig néhány perccel korábban indulnak innen. "Ezzel biztosítható a Vécsey-völgy – Baktai út részviszonylaton a jelenlegi 7-7A menetrend és ütem változatlansága" – magyarázza az előterjesztésben.

 

Amennyiben a képviselők megszavazzák, a Volánbusz által javasolt változtatások július 15-től – egy pénteki naptól – lépnének életbe. "A módosítások előzetes számításaik alapján a teljesítménymérleg 2022 évre a változásokkal kb. 6.800 km-rel növekszik, többlet eszköz bevonása nélkül (ez körülbelül 4-4,5 millió többlet kiadást igényel)" – írja a polgármester.

 

Hegyminátor vagy Sziszibusz?

 

A 17-es busz visszaállításának leghangosabb szószólója, a vasárnapi időközin a fideszes Orosz Lászlóné mögött végző Domán Dániel egy keddi Facebook-bejegyzésben reagált az elképzelésre, amelyben arról ír: mindez lényegében annyit jelent, hogy a 7-es busz 17-essé alakul át, és a ráchegyi kitérővel (mindkét irányban) hosszabb lesz a menetidő. "A Volán tehát nem új buszt hoz be a rendszerbe, hanem a hajdúhegyiekre terheli a Ráchegy sűrűbb kiszolgálását. Ez évi 5.000.000 pluszt jelent a városi költségvetésnek" – írja a posztban.

Ez így egy rossz vicc. (...) Alapvetően értelmezhetetlen, hogy a Hajdúhegy miért van közvetlen összeköttetésben a Vécsey-völggyel, aztán most jön a Ráchegy. Gondolom, karácsonyig már az Egedre is jár majd a 7-es busz, de lehet, hogy valamilyen rekordot próbálnak felállítani, hogy egy nap hány emelkedőt tud megjárni ez a szerencsétlen járat.

Domán Dániel szerint a csütörtöki közgyűlésen – noha ő nem tenné – elfogadják majd a javaslatot, hiszen "pár képviselőn kívül gőzük sincs, hogy milyen ma buszozni Egerben". A posztja végén egyúttal arra is javaslatot tesz, hogy a játékos kevdű egriek adjanak alternatív nevet a megváltozott útvonalon visszaérő járatnak, mindjárt be is dob két ötletet – Hegyjáró, illetve Hegyminátor –, a kommentszekcióban pedig már egy Sziszibusz is felbukkant – egyértelmű utalásként a görög mitológia agyafúrt gazfickójára, a „sziszifuszi” kifejezésünk nevét adó Sziszüphoszra.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló