2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#eger #rendkívüli ülés #közgyűlés #egri közgyűlés

Nem oszlatja fel magát az egri közgyűlés, a polgármesteri vétókat is elutasították

Kovács Dávid 2022.03.11. 07:59

Az önfeloszlatás ügye néhány perc alatt lekerült a rendkívüli közgyűlés napirendjéről.

A pénteki rendkívüli közgyűlésen az egri képviselők úgy döntöttek: nem oszlatják fel az egri közgyűlést

 

A péntek reggeli rendkívüli elején Komlósi Csaba azt javasolta, hogy az önfeloszlatás ügyét vegyék le a napirendről. Komlósi szerint nincs indoka az oszlatásnak, ugyanis működik a testület. Hozzátette: az, hogy néhányaknak nem tetszenek a hozott döntések, még nem jelenti azt, hogy működésképtelen lenne az egri közgyűlés.

 

"Én ezt másképp látom" – reagált erre Mirkóczki Ádám polgármester, aki ragaszkodott az álláspontjához, továbbra is a hivatal működésképtelenségéről beszélt. “Az lenne a leghelyesebb ebben az állapotban, ha Eger lakossága öntene tiszta vizet a pohárba, de a képviselőtestületnek természetesen joga van ezt másként látni" – mondta.

A képviselők ezután 13 igen és 4 nem szavazat, illetve nulla tartózkodás mellett úgy döntöttek, hogy az önfeloszlatás kerüljön le a napirendről.

“Én ezt őszintén sajnálom, több bátorságot szeretnék kérni a képviselőktől” – mondta a szavazás eredményeit látva Mirkóczki Ádám polgármester. Közben a fideszes Oroján Sándor javaslatára a négyes számú napirendi pont előrekerült, ezt zárt ülésen vitatták meg.

 

A vétókat is elutasították

 

Ahogy a februári közgyűlés összefoglalójában is írtuk, a legutóbbi rendes közgyűlésen Mirkóczki Ádám három napirendet is megvétózott. Ez azt jelentette, hogy most újra kellett tárgyalni ezeket a kérdéseket, addig nem léphetett érvénybe a döntés ebben a három napirendben.

 

Ezek közül az első az alapokmányt érinti, azon belül is a jegyzőkönyvek szöveges alapú, kereshető dokumentum formában való közzétételének biztosítását. A második a nagy port kavart bérlakás-rendeletről és vizsgálat eredményeiről szól. A harmadik pedig az önkormányzati cégek irányításában és felügyelő bizottságaiban történt személyi változtatások ellenzése miatt történt.

A mostani közgyűlésen elővették a három vétózott kérdést, de a testület a régi döntést fenntartotta, vagyis újra megszavazta azokat.

Jobb lehet a menetrend és a felsővárosi sporttelep

 

Később az Északi Sporttelep műfüves pályáiról, valamint az egri buszmenetrend változásairól is döntöttek.

 

Juhász Ádám a felsővárosi pályák kapcsán többek között a beruházás várható teljes összköltségéről és a beruházó személyéről is érdeklődött. Mirkóczki arról beszélt: a pálya az önkormányzat tulajdonában van, "valószínűleg" több mint 50 millió forintból újítják fel, de ez nem kerül pénzbe a városnak, a kiadások a jelenlegi bérlőt terhelik, az önkormányzatnak csupán hozzájárulást kell biztosítania.

 

Mirkóczki Ádám többször elmondta: ez egy értékmegőrző és -növelő beruházás, ami a pályák jelenlegi állapota miatt indokolt, Eger csak jól jár vele. Földvári Győző lényegében megismételte a polgármester szavait. Végül megszavazták a beruházást.

 

Ahogy a polgármester felvezetőjéből kiderült, a buszmenetrend-változás azért került a közgyűlés elé, mert a Volán feldolgozta a menetrendekkel kapcsolatos lakossági észrevételeket és javaslatokat, amelyeket most beépítenének az egri tömegközlekedésbe. "Ez nem a Volán kitalálmánya, az elmúlt hónapok lakossági véleményeit artikulálja" – húzta alá Mirkóczki.

 

Komlósi Csaba ezután a 17-es busz visszaállításáról érdeklődött, a járat megszűnése ugyanis megnehezíti a Kisasszony és a Hatvani temetők, valamint a Kisasszony piac megközelítését. Bódi Zsolt a megnövekedett menetidő kapcsán szólalt fel, Orosz Lászlóné a hajdúhegyi járatról kérdezett, de szóba került a tiszavirág életű egyes busz is, amely mindössze néhány hónapig közlekedett az egri kórház és a Tesco között.

 

Pápai Ákos azt kérte, hogy a képviselők havonta kapjanak egy összefoglalót a Volánhoz befutó felhasználói észrevetelekből, mire a polgármester azt javasolta, hogy a képviselők is gyűjtsék az egri buszjáratokkal kapcsolatos lakossági véleményeket. A pénteki közgyűlésen részt vett a Volán egyik képviselője is, aki arról beszélt, folyamatosan monitorozzák az egri tömegközlekedést és azzal kapcsolatosan felmerülő igényeket, az új menetrend áprilisban léphet érvénybe.

 

Oroján: A választások előtt ne találkozzunk

 

Nem sokkal később kiderült, Oroján Sándor a közelgő választások miatt április 7-re tenné a következő közgyűlést. "Fontosnak tartanám, hogy a választás előtt már ne találkozzunk, hanem mindenki azzal foglalkozzon inkább, hogy Magyarország előre menjen vagy hátra" – mondta.

 

A polgármester jelezte, egyetért, ő sem szeretne a választás előtt újabb közgyűlést összehívni, de azt javasolta, inkább ne változtassanak az ütemterven, szerinte a mostani rendkívüli miatt márciusban már nem szükséges újra ülésezni, elég lesz április végén, a korábban megadott időpontban leülni. Ugyanakkor hozzátette: ha az élet úgy hozza, hogy az egri közgyűlésnek indokolt lesz leülnie, kész egy újabb rendkívülit összehívni, akár a hónap első felében vagy közepén is.

 

“Áprilisban valamikor találkozunk” – zárta a pénteki rendkívüli ülést a polgármester.

 

 

A pénteki rendkívüli közgyűlést itt lehet visszanézni:

 

A Városi közgyűlés élő közvetítése

Az élő közvetítés ezen a címen is megtekinthető: http://www.tveger.hu/live2/

Közzétette: TV Eger – 2022. március 10., csütörtök
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló