2022. november 26., Virág

Eger ügye

#eger #nyilvános mosdó

Várható-e változás a nyilvános mosdók ügyében Egerben?

Barna Benedek 2022.01.17. 16:00

Mirkóczki Ádám polgármester szerint több új nyilvános illemhelyre is szükség lenne a városban, egy ideje tervben is van néhány egység telepítése, az idei költségvetésben szeretnének erre forrást biztosítani.

 

Várható-e, hogy városunkban megoldódik a nyilvános illemhelyek ügye? – tette fel a kérdést az Egri Magazin szerzője, Stanga István a lap januári számában. Az ügyben Mirkóczki Ádám polgármestert kereste meg, aki elismerte a kérdés jogosságát, és arról beszélt, hogy fontos – a helyieket és a turistákat egyaránt érintő – dologról van szó, a fennálló gondra pedig a lehető leghamarabb szeretnének megoldást kínálni új mosdók kiépítésével.

Már a 2020-as fejlesztési tervünkben is szerepelt 2-3 nyilvános illemhely létesítése. Persze, tudjuk, hogy ennek a többszörösére van szükség, viszont egyik pillanatról a másikra már csak azért sem lehet rendezni ezt a kérdést, mert itt bizony nem filléres dologról van szó: emlékezetem szerint ezeknek az egységeknek darabja tízegynéhány millió forint. Igaz, itt korszerű, XXI. századi létesítményekről van szó – vécék, mosdó, pelenkázó –, amelyek öntisztítós rendszerűek, bankkártyával fizethetők, tehát nincsen szükség személyzetre a működtetésükhöz.

– magyarázta a városvezető.


Mint mondta, eddig azért nem valósult meg ez a beruházás, mert 2020-ban a kormány nem adott fejlesztési hitel felvételére engedélyt a városoknak, önerőből pedig a szükséges pénzt semmiképpen sem tudta volna előteremteni a város.

wc
Fotó: Vozáry Róbert / Egri Magazin

Kérdésre ugyanakkor azt is elmondta a polgármester: egyelőre nem született döntés arról, hogy hol kapjanak helyet ezek a nyilvános illemhelyek.

Jómagam úgy gondolom, az Érsekkertben mindenképpen szükség lenne erre, akárcsak a strand környékén. Igaz, a hely megfelelő kiválasztásával ez utóbbi talán együtt is megoldható lenne. S persze, a belváros is teljesen indokolt „célpont”, hogy a Felsővárosról vagy épp a legnagyobb forgalmat lebonyolító játszóterek környékéről már ne is beszéljünk. Ha jobban belegondolunk ebbe az egészbe, arra jutunk, hogy akár 8-10 ilyen egység is kellhet. Mindenesetre, amikor majd pontosítjuk a terveket, nem csupán a helyszíneket kell a lehető legoptimálisabban kiválasztanunk, de arra is figyelemmel kell lennünk, hogy ezek az egységek a legkevésbé bántsák a városképet.

– forgalmazott.

 

Mirkóczki szerint azt mindenképp el akarja érni a városvezetés, hogy a 2022-es költségvetésünkben valamely módon biztosítsák a pénzügyi forrást két-három, jó esetben négy ilyen nyilvános illemhely kialakításához. Arról az interjúban nem volt szó, hogy a már meglévő mosdók felújítását tervezik-e.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló