2022. május 18., Erik Alexandra

Eger ügye

#eger #gripen #légierő

Vadászgépek gyakorlatoznak Eger felett a jövő héten, készüljön lelkileg a délutáni és esti hangorkánra

2021.02.12. 10:43

A Kecskemétről felszálló Gripenek már régi vendégeink, most újra visszatérnek. Az Eger feletti légtér ugyanis különleges jelentősséggel bír.

A kecskeméti repülőbázis Gripen pilótái, 2021. február 15-18. közötti időszakban - az éves kiképzési tervnek megfelelően - délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre. A repülés során - Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár valamint Szolnok, Veszprém, Várpalota, Hajmáskér térségében, az érintett napokon 15:00 és 22:00 között előfordulhat a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatás - írta Facebook-oldalán a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.

gripen2

A Gripenek gyakran keresik fel Eger légterét, amelynek magyarázata a Honvédelmi Minisztérium, az Egri Ügyek megkeresésére küldött válasza szerint az, hogy "a már kiképzett repülőgép vezetők képességeinek fenntartása érdekében szükséges, hogy meghatározott repülési feladatszámot teljesítsenek a pilóták földközeli magasságban". A tárca szerint a Magyarországon ilyen típusú gyakorlatra alkalmas egyik légtér éppen Eger felett van, ahol lehetséges a harcászati repülőgépekkel a földközeli magasságú repülés. A másik hasonló légtér a Dunántúl déli területein helyezkedik el.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló