2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

Végre kiderült, miért repkednek rendszeresen Eger felett a magyar vadászgépek

2019.11.30. 00:00

Sokakat zavar a városunk és környéke felett rendszeresen, alacsonyan elhúzó Gripenek robaja. Megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, miért pont itt repülnek.

 

Itt Egerben és környékén rendszeresen tapasztaljuk, hogy óriási robaj kíséretében, olykor nappal, olykor éjszaka, vadászgépek húznak el felettünk, viszonylag alacsony magasságban (legalább is a hanghatások erre utalnak). A nappali szemtanúk beszámolói alapján az átrepülő gépek magyar felségjelzésű, Gripen típusú vadászgépek szoktak lenni. Bár nem mindennapos a jelenség, de sokan panaszkodtak az Egri Ügyeknek, hogy a váratlanul, előzetes bejelentés nélkül elhúzó vadászgépek nagy ijedtséget okoznak számukra vagy állataik számára, esetleg felriasztják őket álmukból.
 
Ezért megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy miért éppen Eger légterét használják a magyar vadászgépek, és egyáltalán milyen célból. Arról is érdeklődtünk, hogy a jövőben fogják-e előzetesen figyelmeztetni az átrepülésekre a lakosságot. Egyébként idén március 23.-26. között már zajlott egy nagyszabású légigyakorlat Eger térségében, de arról előzetesen, a média segítségével tájékoztatták az itt élőket.
 
A minisztérium válasza szerint a JAS 39 (Gripen, a képen - a szerk.) harcászati repülőgépek egyik feladatköre az ellenséges földi célok elleni tevékenység. "A már kiképzett repülőgép vezetők képességeinek fenntartása érdekében szükséges, hogy meghatározott repülési feladatszámot teljesítsenek a pilóták földközeli magasságban. A készültségi szolgálat 24 órás, amiben benne van az éjszakai gyakorlat is" - írták.
 
 
"Amennyiben egy előre tervezett  repülési gyakorlat érinti az adott térséget, úgy azt a Magyar Honvédéség kommunikációs csatornáin közzétesszük. Az aktuális napi, illetve a következő napi kiképzési repülésekhez használt légtér igénylés részletei az interneten is elérhetők a https://www.hungarocontrol.hu/legterfelhasznalasi-terv oldalon. Eger környékére vonatkozóan az LHTRA23E elnevezésű légtér igénylése jelzi azt, hogy a körzetben van-e tervezett kiképzési repülés. Ez az egyik légtér, ahol lehetséges a harcászati repülőgépekkel a földközeli magasságú repülés. A másik hasonló légtér a Dunántúl déli területein helyezkedik el. A napi feladatok során mindkét légteret használjuk, ezzel is csökkentve a lakosság zajterhelését." - fogalmazott a válaszlevél.
 

A minisztérium szerint a teljes légtérszerkezet módosítása folyamatban van, amely egy összetett, több éves munkát igénylő feladat, tekintve, hogy nagyon sok szempont vizsgálatára van szükség ahhoz, hogy a módosítást véghez lehessen vinni. "A kiképzési repülések hangahatása miatt a lakosság megértését és türelmét kérjük a továbbiakban is" - tették hozzá.

 

(Fotók: MTI)

 

Vadászgépek verhetnek fel álmunkból három éjszakán át Egerben

Gyakorlatozni fognak a Magyar Honvédség Gripenjei. Éjszakai kiképzést tartanak a Magyar Honvédség Gripenjei hétfőtől - közölte a Honvédelmi Minisztérium vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint a kecskeméti repülőbázis Gripen pilótái, március 23-26. közötti időszakban - az éves kiképzési tervnek megfelelően - délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló