2023. december 8., Mária

Eger ügye

#bródy sándor megyei és városi könyvtár

Újra fogadja a látogatókat a felnémeti könyvtár

Csarnó Ákos 2023.01.30. 10:05

2023. február 1-től – a megszokott nyitvatartási időben - újra várja olvasóit a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Felnémeti (2. számú) fiókkönyvtára. A könyvtárhasználók közel 9000 könyv és 25-féle folyóirat közül válogathatnak.

Felnémet községben 1891. április 12-én Boross József tanító, Búzás Ágoston jegyző és Korózs József bíró, határoztak egy községi népkönyvtár megalapításáról. Az alapításáról így ír az egykori jegyzőkönyv:

 

„...a népkönyvtár felállítása kimondatik és a Franklin Társulat kiadványaiból – negyedik kiadás első gyűjtemény – (173 munka 97 kötetben) – beszerzése az elöljáróság kötelmévé tétetik.” Forrás: felnemet.hu (Vitkóczi Jánosné, korábbi felnémeti könyvtáros) és A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár története 1952-2009 c. kiadvány

 

1891. április 12. óta mindig volt könyvtára Felnémetnek, bár az egyre gyarapodó gyűjtemény sokat vándorolt: volt a rendőrségi épületben, tűzoltószertárban, községházán, kultúrházban. 1963-tól lett a Megyei Könyvtár 2. számú fiókkönyvtára (az 1. számú fiók a lajosvárosi volt), amit az akkori felnémeti tanács épületében (Eger, XIII. kerület, Kovács Jakab út 10.) alakítottak ki és ugyanakkor jelentősen bővítették a könyvtári állományt is. A legutolsó költözés alkalmával a Kovács Jakab út 102-ből a mostani helyére, a 35. szám alá került az intézmény.

 

Ma is a Bródy Sándor Könyvtár fiókkönyvtáraként működik, és a 2007-ben végzett teljes felújítás után, jól felszerelt, modern könyvtárrá vált.

Az újranyitás alkalmából - 2023. február 3-án pénteken 10 órától - Ciróka foglalkozásra várjuk a legapróbbakat szüleikkel, ahol mindig sok színes történetbe bújhatunk bele népdalok, versek, hangutánzók, mondókák segítségével. Különböző hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek( dob, csörgő, kalimba, furulya, ukulele, tambura, citera) és a foglalkozás során lehetőség van ezek kipróbálására is. Ajánlott korosztály: 0-3 éves korig.

 

indexkép: pixnio, illusztráció

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló