2022. július 1., Tihamér Annamária

Eger ügye

#eger #belváros #hibay károly utca #elhagyott épületek #rom #lerombolás

Részeredmény: már csak feleannyira ocsmány a Dobó tér melletti foghíjtelek ‒ FOTÓK

Keller Richárd 2021.07.25. 02:20

Van, amikor az apró változásoknak is örülni kell. Ez még azért nem az a helyzet.

Áprilisban csokorba gyűjtöttük az egyébként gyönyörű városunk szégyenfoltjait, még szavazást is indítottunk, hogy kiderüljön, melyik Eger legocsmányabb épülete. A terebélyes listán lévő gazos telkek és leromlott épületek igen erős mezőnyt alkottak, de közülük így is kiemelkedett a Dobó tér szomszédságában lévő elhanyagolt, gazos, foghíjas telek máló-omladozó homlokzata, amely meg is nyerte szavazásunkat. A győztesről annyit érdemes tudni, hogy a Dr. Hibay Károly utcában álló, az Eger-patak partján roskadozó, magánkézben lévő épület hosszú éveken át rombolta a városképet, csúnyán belerondítva a Dobó térről érkező turisták esztétikai élményébe. Íme, néhány korábbi fotó a második világháborús hangulatot árasztó, háznak már aligha nevezhető romhalmazról az Eszperantó sétányról fotózva:

Ez a rondaság egyébként alulmúlta az omladozó falak poraiba lassan elvésző Lenkey-házat és a hajdani Petró-villa, közismert nevén, volt tüdőgondozó fekáliával, bűzzel, szeméttel és leomlott vakolattal ellepett épületét is.

 

A témában végre egy jó hírrel szolgálhatunk: a nem éppen szépségdíjas, gazos Hibay utcai teleknek új tulajdonosa van, aki vette a fáradságot és nemrég ledózeroltatta az omladozó falú, roskatag házrészletet. Bár még így sem szívderítő, turistacsalogató a látvány, de legalább eltűnt a romhalmaz, és a Dobó térről az Eszperantó sétányra forduló vendégek az újonnan megépített, impozáns Varkoch-kapubástyára koncentrálhatnak.

Hogy ki a telek új tulajdonosa, egyelőre nem tudjuk, a korábban lekérdezett tulajdoni lapon még az előző vevő neve szerepelt, amely egy ingatlanforgalmazással, ingatlanok értékbecslésével, valamint követeléskezeléssel foglalkozó budapesti vállalkozás volt. Tőlük tudtuk meg, hogy túladtak az ingatlanon. Mindenesetre már az is egy (rész)eredmény az előző évekhez képest, hogy már "csak" feleannyira rombolja a belvárosi képet a még ott heverő maradvány.

 

Fotók: Keller Richárd

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló