2024. június 21., Alajos Leila

Eger ügye

Túl sokba kerülne a Lenkey-ház felújítása Egerben, az önkormányzatnak nincs rá pénze

2019.11.30. 00:00

Beláthatatlan ideig így marad a belváros szégyenfoltja, de a városvezetés ígéri: keresik a finanszírozási lehetőségeket.

 

Legutóbb áprilisban számolt be az Egri Ügyek az egri belváros szégyenfoltjának számító Lenkey-ház állapotáról. A fotókról egyérlteműen kiderült, hogy szinte romokban hever az 1848/49-es forradalom és szabadságharc méltán híres tábornokának, Lenkey Jánosnak a 18. században épült szülőháza a Széchenyi utcában. A 2015-ben már életveszélyessé vált, külső vakolatot ugyan leverték, de az egri önkormányzat által kezdeményezett felújítás látszatra nem haladt tovább. Kérdéseinket ezért elküldtük a Habis László polgármester vezette önkormányzatnak is arról, hogy mi is zajlik a Lenkey-ház felújítása körül.

 

Szerdán egy meglepően őszinte és tisztességes választ kaptunk a fideszes városvezetéstől, amelyben elismerik: egyszerűen nincs pénze jelenleg az önkormányzatnak a Lenkey-ház felújítására. Mint írták, Eger Önkormányzata az ingatlan megmentése céljából vásárolta meg az épületet, amely a korábbi tulajdonosok kezében, az akkori használati mód mellett volt a legnagyobb veszélyben. A ház vizes, omladozó vakolatát leverték, a tetőszerkezeten az EVAT Zrt. elvégezte a szükséges munkákat: cserepeket pótoltak és cseréltek, hogy az igen rossz állapotú szerkezet ne ázzon tovább.

 

 

A Lenkey-ház állapotfelmérése, falkutatása, statikai vizsgálata megtörtént, ezt követően szakmai terv készült az épület lehetséges, konkrét funkcióinak vázolásával. A tervek - mintegy 4 millió Ft értékben - elkészültek. A ház felújítására építési engedéllyel, kiviteli tervvel is rendelkeznek és ezek alapján a közbeszerzési eljárást is lefolytatták.

 

"A műemlékvédelem által támasztott elvárások beépültek a tervekbe, s a közbeszerzési eljárásban legkedvezőbbnek bizonyult árajánlat bruttó értékben több mint 171 millió Ft-os tételt jelent a teljes területre (Lenkey-ház alapterület, kapualj, udvar és pince összesen). Ha csak magát a házat nézzük, úgy az 1 m2-re vetített ár megközelítené a 1,3 millió Ft-ot" - fogalmazott a válaszlevél.

 

Az önkormányzati közlemény hozzáteszi, kiviteli szerződést a fentiek okán nem kötöttek, hiszen a műemlék épület felújításához használatos technológia és anyagok tükrében az árajánlatok messze meghaladták a reális kereteket.

 

 

"Ezzel együtt is elmondható: továbbra is az a cél, hogy Eger saját 48-as hősének szülőházát a magyar szabadság-eszmény helyi emlékhelyévé, egyúttal közösségi térré formáljuk. Világosan látszik, hogy ehhez pályázati összegre, vagy más jellegű támogatásra lesz szükség, ezért keressünk ennek a lehetőségét" - zárul a levél.

 

Nos, a közbeszerzési értesítőben az Egri Ügyek utánanézett, hogy mely cégek tettek ajánlatot a Lenkey-ház felújítására: a 2018. júniusában közzétett kiírás szerint két cég, az IMOLA-Laterex konzorcium és az Ertamil Kft. tett ajánlatot a felújításra. Az IMOLA ugyanezen tender keretében a két másik beruházást megnyert, így a Bródy Sándor Könyvtár, illetve a volt Helyőrségi Klub felújítását. Úgy tűnik tehát, nem a pályázó cégekkel volt gondja az önkormányzatnak, hanem tényleg az általuk megkért, borsos árral. A Lenkey-ház felújítása egyébként részben európai uniós forrásból valósult volna meg.

 

(Fotók: Márkus László)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló