2024. április 15., Anasztázia Tas

Eger ügye

Vigyázat, omladozik a Lenkey-ház!

Egri Ügyek 2019.11.30. 00:00

Vakolatdarabok estek a járdára a Lenkey-házról, ezért az épület előtti járdát lezárják arra az időre, amíg a munkások el nem hárítják a veszélyt.

 

Az Egerben született Lenkey János tábornok példamutató kiállással vett részt az 1848-49-es szabadságharcban: Eger saját 48-as hőse, ezért szülőházát – amely évek óta a tábornok emlékéhez méltatlan állapotban van – hosszas huzavona után a város megvásárolta és felújítja. (Erről ITT írtunk korábban.) A műemléki ingatlant a tervek szerint a magyar szabadság-eszmény helyi emlékhelyévé formálják – áll az önkormányzat kedden kiadott közleményében.

 

 

A felújítás előtt álló, immár önkormányzati tulajdonú háznál az elmúlt napok csapadékos és viharos időjárása miatt vakolatdarabok estek a járdára. A Polgármesteri Hivatal szakirodájának megbízásából a napokban – elővigyázatosságból, soron kívüli intézkedés keretében – leverik az igen vizes és rossz állagú ház vakolatát, s az érintett részeket a munkálatok idejére elkerítik. A gyalogos forgalom ez idő alatt a másik oldalon haladhat, kérik az arra közlekedők türelmét, megértését.

 

 

A felújítás előtt álló Lenkey-ház állapotfelmérése, falkutatása megtörtént. A felújítás utáni konkrét funkciók meghatározását követően a felújítási tervek önkormányzati forrásból készülnek el. A rekonstrukció – műemléki engedélyeztetés után – a későbbiekben, pályázati támogatással valósul meg.

 

Fotó: Serfőző Péter

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló