2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#egerplusz #eger #turizmus #egri bazilika #európa #idegenforgalom #bankjegy

Tudta, hogy vannak nulla eurós bankjegyek, és az egyiken egri nevezetesség is szerepel?

Barna Benedek 2021.12.31. 16:40

Az idegenforgalom támogatására találták ki a fizetésre alkalmatlan papírpénzt.

 

Nem vicc: valóban létezik 0 eurós bankjegy, amelyet persze nem lehet fizetőeszközként használni – nemcsak a névértéke miatt, hanem mert gyűjtőknek és turistáknak találták ki.

 

Mint az MTI írja, az úgynevezett "Euro Souvenir" bankjegyek kibocsátásának koncepciója Franciaországból származik: a gyűjtői pénz 2015-ben, az Európai Központi Bank engedélyével, a Francia Nemzeti Bankkal együttműködésben jött létre. A kezdeményezés célja az európai turizmus támogatása, a legfontosabb kulturális és történelmi látnivalók, érdekes idegenforgalmi helyek és események népszerűsítése.

 

A nulla eurós bankjegy a valódi Euro előállításához használt, 100 százalék pamutpapírból készül. Ugyanazokat a biztonsági elemeket – köztük a vízjel, a mikroírás, az illeszkedőjel, a hologramfólia, az UV-biztonsági elemek, a vakjel, a sorozatszám – tartalmazza, amelyeket a hagyományos euro.

 

Az Euro Souvenir a gyűjtők és a turisták számára is értékes ajándéktárgy, melynek ára az idő múlásával emelkedni fog: az egyes kiadások alacsonyabb sorozatszámú példányai akár száz százalékkal is növelhetik értéküket. Külföldön gyakori példa, hogy a gyűjtők egymás között egyes darabokat akár 200 euróért értékesítenek, míg az 1500 forintos (darabonkénti) eladási ár szigorúan őrzött – fejtette ki az MTI-nek Varga Diana, az Euro Souvenir program munkatársa.

 

Az Euro Souvenir ma már Európa 27 országában megtalálható, Magyarország idén csatlakozott a kezdeményezéshez. Az első magyar Euro Souvenir – mely a lillafüredi Hunguest Hotel Palotát ábrázolja – október elején jelent meg. Ősszel a Magyarország főbb nevezetességeit bemutató Visit Hungary bankjegyeket is kinyomtatták, amelyeken Győr, Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest, Eger és Hollókő egy-egy nevezetes épületét jelenítik meg. A hevesi megyeközpont esetében ez a bazilika:

null-euro
Kép forrása: Euro Souvenir Magyarország / Facebook

A Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából négy ország – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – együttműködésével adtak ki nulla eurós bankjegyeket – idézte fel Varga Diana. Februárban pedig jön az újabb nulla eurós bankjegy, amely a keszthelyi Festetics-kastélyt ábrázolja majd.

 

A következő esztendőben Benyovszky Móricot ábrázoló 0 eurós bankjegyet adnak ki, megemlékezve a híres utazóról, aki Magyarország, Szlovákia és Lengyelország történelmében is jelentős szerepe játszott – jelezte Varga Diana. Elmonda: szeretnék, ha minél több magyar nevezetesség és turisztikai helyszín bekapcsolódna a programba.

 

További részletek az euroemlekpenz.hu olvashatók, ahol rendelni is lehet a bankjegyekből.

 

(Indexkép forrása: EuroSchein Souvenir / Twitter)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló