2021. december 5., Vilma

Eger ügye

Toplista: Eger a második legélhetőbb magyar vidéki város egy kutatás szerint

2019.11.30. 00:00

Elkészítették a 25 ezresnél népesebb magyarországi települések élhetőségi rangsorát. Egerben van minek örülni.

 

Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő cég készített egy szakmai szempontok alapján összeállított listát arról, hogy melyek a legélhetőbb 25 ezresnél népesebb magyarországi települések. Ezen a listán a vidéki városok közül Veszprém (67 százalékos kapott értékkel) végzett az első helyen, majd pedig következik a hevesi megyeszékhely, Eger (61 százalékos értékkel)

 

Fotó: Szinok Gábor 

 

Az „életminőség-indikátor” érték számításakor az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népmozgalmi mutatószámokat vették figyelembe. A városok egymáshoz viszonyított helyzetét a különböző mutatók maximumának százalékában fejezték ki, a városok maximumhoz képest elért százalékos értékének átlagából alakult ki a városi rangsor. A lakásárak tekintetében a KSH által a társasházi lakások átlagos négyzetméterárára vonatkozó statisztika volt az összehasonlító szempont. A felmérésében a 25 ezer főnél népesebb várások vettek részt.

 

Ha Budapest kerületeit is belevesszük a rangsorba, akkor az országos listán az első hatot a fővárosi részek viszik el. Az élhetőségi lista élén az I. és az V. kerület áll 84 és 82 százalékos értékkel. A két kerület a legtöbb mutatóban kiemelkedő, egyedül az odavándorlók népességre vetített számában mondható átlagosnak. Az élmezőnyben a pesti belváros további kerületei következnek (VI., VII., IX., XIII.), valamint a budai kerületek közül a kettő (II. és a XII.) a maguk 61-70 százalékos eredményével. A budai és pesti kerületek mutatói eltérnek egymástól, mivel a II. és a XII. kerület értékei a felsőfokú végzettségűek és a foglalkoztatottak arányát tekintve kiemelkedő, míg a belvárosi kerületek (az I. és V. kerület kivételével) elsősorban a vándorlási mutató és a munkába járás időtartama alapján került az élmezőnybe.

 

Az Egert minősítő 61 százalékhoz képest érdekesek a régióközpontok adatai: Székesfehérvár és Pécs értékétől (55 százalék) alig maradt el Győr és Szeged (54 százalék), illetve Debrecen (53 százalék). Egyedül Miskolc mutatója volt kicsit gyengébb (49 százalék). A megyei jogú városok többsége 46-55 százalékos eredményt ért el, amivel a középmezőnyben helyezkednek el. Tavalyi felméréshez hasonlóan a megyei jogú városok között idén is Hódmezővásárhely és Érd szerepelt a leggyengébben (46 százalék).

 

(Főoldali fotó: Szinok Gábor)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló