2024. március 3., Kornélia

Eger ügye

#ételosztás #ételt az életért alapítvány #krisna

Több százan várják idén is a krisnás Szeretetlakomát Egerben

2023.12.05. 15:42

 

 

Egerben és környékén naponta 750 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, a szolgáltatás minden hétköznap elérhető a rászorulóknak. December 16-án a meleg ebéd mellett, főzési alapanyagokat, valamint ünnepi finomságokat is tartalmazó tartós élelmiszercsomagot osztanak ki a nélkülözőknek. Ez lesz a 35. Ételt az Ételért Karácsonyi Szeretetlakoma – tájékoztatott az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány.

A Krisna-tudatú hívők hitéleti munkájuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek a karitatív munkára. Évente közel 180.000 tál meleg ételt osztanak ki Egerben és környékén az Ételt az Életért Program keretében. A karitatív munka a hívők életét is gazdagítja, hiszen a lelki tudás az emberek iránti önzetlen odaadásban és a világ szolgálatában teljesedik ki a gyakorlatban – vallják.

Az ország gazdasága 2023-ban számos kihívással nézett szembe, többek között a háború okozta gazdasági recesszióval, az emelkedő energiaárakkal és az inflációval. 

Az infláció miatt a lakosság reáljövedelme (vásárlóereje) csökkenő tendenciát mutatott. A bérek és a nyugdíjak reálértéke csökkent, így a lakosság kevesebbet tudott vásárolni. A nélkülözés stresszt és mentális túlterhelést is jelent a családoknak.
Az élelmiszerek, az üzemanyag és más alapvető termékek árai is az egekig emelkedtek. A lakosságnak így többet kellett költenie a mindennapi megélhetésre, ami csökkenti az életszínvonalat. A fogyasztói árak jóval magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, ez az inflációs ráta a legmagasabb az elmúlt 32 évben.

Az energia- és árválság a karitatív és szociális ellátó szervezeteket is kihívás elé állítja. Bár az egriek adományozói kedve a régi, a lehetőségeik már egyre szerényebbek. A szegényélelmezési programban kiosztott egytálételeket készítő Govinda étterem rezsiköltsége az ötszörösére nőtt - tavalyhoz képest.

"A jelentős spórólás ellenére feléltük a tartalékainkat, de a 750 rászorulót nem hagyjuk cserben! A programot folytatni fogjuk!" – mondja Nyolcas Olivér, az Alapítvány Egri Irodájának vezetője.

Az ellátottak közt van kisnyugdíjas, nagycsaládos és egyedül élő is, de mindannyian szociálisan hátrányos helyzetűek. Van akinek a munkanélküliség, a tartós betegség, a gyermekek iskolázási költségei, a gyógyszerkiadások, a gyűrűző adósság, egy válás és így családi krízis, vagy éppen a tüzelő megvásárlása jelent súlyos anyagi kihívást.

Karácsonyi csomagosztás Egerben

 

"Összejött a kellő számú önkéntes is, akik az ebédet és a tartós élelmiszereket fogják szeretettel kiosztani. Szinte minden korosztályból lesznek segítők, a gyermektől kezdve az idősebb korosztályig. Az idei Karácsonyi Szeretetlakomán a menü vegetáriánus székelykáposzta szójakockákkal, friss kenyérrel, süteménnyel. A novemberben, egy egri áruházban - a Magyar Élelmiszerbank akciójában - gyűjtött mintegy 1.200 kg tartós élelmiszer adomány is kiosztásra kerül. Ezt persze kiegészítjük további élelmiszerekkel. Mindez egy kis melegséget hoz az otthonokba, megkönnyíti a rászorulók ünnepi időszakát" - mondta Olivér.

Az Alapítvány - mivel állami közfeladatot vállal át - normatív támogatást vehet igénybe, ez azonban az étel elkészítésének mindössze kb. 40%-át fedezi. A karácsonyi élelmiszer segélycsomagba kerülő tartós alapanyagok beszerzésének költségét önállóan kell kigazdálkodnia a szervezetnek, amelyben óriási támaszt jelentenek az egyéni adományok és az adó 1%-ból befolyt támogatások.

Hazánkban naponta 3000 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára. Ahhoz, hogy a csomagokba a megnövekedett élelmiszerárak ellenére sokféle egészséges élelmiszer kerülhessen, az adományozók segítségét is kérik! 5000 forintból egy 4 fős család ünnepi ebédjét, 8000 forintból pedig a gazdag élelmiszer csomagjukat támogathatjuk.


„Nagyon örülünk az olyan kiemelt adományozóknak, akik valamilyen fontos alapélelmiszerből sokat adományoznak. A pénzügyi felajánlások szintén nagy segítséget jelentenek, ezt üzemanyagra, szervezési és beszerzési költségekre tudjuk fordítani!” – emeli ki az Alapítvány képviselője.


Az idei ünnepi akciót Egerben, a Tűzoltó téri osztóponton tartják az egri Ételt az Életért (korábban már regisztrált vendégeinek), december 16-án, 11 órától. Az akció során 750 adag meleg étellel és csomaggal készülnek a krisnások a rászoruló családoknak.

 

indexkép: Egri Gonóvinda Étterem, 2022

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló