2022. augusztus 15., Mária

Eger ügye

#eger #emlékmű #fertálymester

Új feliratot kaphat a megrongált török-magyar hősi emlékmű, hogy véget vessenek a vitáknak

Molnár Richárd 2021.03.17. 16:15

Az Egri Fertálymesteri Testület főkapitánya az Egri Ügyeknek elárulta, hogyan tervezik helyreállítani a többekben ellenérzéseket is kiváltó oszlopot.

Ötkilós kalapáccsal esett neki a rongáló az elesett török és magyar katonák emlékművének a Tetemvár utcában, emiatt senki sem mert szólni neki - tudtuk meg Várkonyi Györgytől, az Egri Fertálymesterek Testületének főkapitányától. Várkonyi elmondta, nincs ötletük rá, hogy ki lehetett az elkövető vagy ki bújthatta fel tettére, bár tisztában van vele, hogy sokan ellenezték az emlékművet. A főkapitány szerint az sincs kizárva, hogy a járvány miatti bezártságtól "ment el az esze" a tettesnek.

 

Várkonyi közölte, a 2019 decemberében átadott emlékművet a Czifra-Sánc negyed fertálymesterei fizették saját zsebből, de a testület most nem akarja őket egyedül terhelni, ezért közösen fogják finanszírozni a helyreállítást. Az oszlopot egyébként már megnézették szakemberekkel, akik két megoldást javasoltak: vagy elkeskenyítik, lecsiszolják mindkét oldalon azt a részt, amin a szöveg van és új feliratot vésnek, vagy pedig az egyszerűbb megoldás, hogy egy új kővel cserélik le a háromrészes oszlop sérült részét.

tetemvár emlék
Az emlékmű, még sértetlen formájában

A megoldásról pénteken döntenek majd a testületi ülésen, előtte tárgyalnak a gyártóval is. Valamint történészekkel is konzultálnak, hogy egy olyan, új felirat kerüljön a régi helyébe, amely az előzővel szemben nem sérti egyesek érzékenységét. Várkonyi szerint ugyan a mostani szöveg sem sértő, hiszen az elesett katonáknak állít emléket, magyaroknak és törököknek egyaránt, azonban a török "sehit" szó nem csak elesettet jelenthet, hanem hőst és mártírt is. Márpedig a Törökországban divatos "oszmán reneszánsz" így egészen más fénybe helyezi a török hősi emlékeket, ami sértő lehet sokak számára. A főkapitány szerint az új felirat semleges szöveg lesz, és nem a törökök, hanem az elesettek előtt fog tisztelegni. "A halott katona nem ellenség" - idézte Várkonyi az oszlop feliratát.

 

Az emlékmű Tetemvár utcai elhelyezkedése is viták tárgyát képezte, hiszen Eger területén eddig nem találtak az 1552-es ostrom idejéből való tömegsírokat, sem török, sem magyar részről. Ugyanakkor 1708-ban pestisjárvány ütötte fel a fejét a városban, a környéken pedig találtak ebből a korból származő tömegsírt - emlékeztetett a főkapitány.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló