2022. november 28., Stefánia

Eger ügye

#eger #felújítás #közlekedés #gárdonyi géza utca #vécseyvölgy utca #kereszteződés #zoltay utca #átépítés

Tavasszal kezdenek el dolgozni az egri Vécseyvölgy utca csomópontjának felújításán

Barna Benedek 2022.02.11. 14:25

Március közepén tervezik elkezdeni a tényleges építési munkát.

 

Tavaly ősszel kezdődhetett meg a Vécseyvölgy utca csomópontjának felújítása a víziközmű kiváltási munkálatokkal. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) viszont azt is jelezte, hogy az átépítésért felelős kivitelező, a HE-DO Építő Zrt. 2021 november közepe és 2022 március közepe között – a téli időjárás miatt – nem végez munkát a területen. Most a heol.hu kérdésére a NIF közölte, tartják a beruházás ütemtervét, és a tényleges helyszíni építési munkákat várhatóan idén tavasszal kezdik meg.

 

Az idénre tervezett első ütemben az ideiglenes forgalomtechnikai elemek kihelyezését és

a tényleges kivitelezési munkák megkezdését március 16-tól tervezi a kivitelező. A várható befejezés november 10-e.

 

Első ütemben a Gárdonyi Géza utcai út- és közműépítési kivitelezési munkái kezdődnek a Gárdonyi utca lezárásával. Ezt követően még további négy ütemre bontva zajlanak majd a munkálatok. A NIF tájékoztatása szerint

a forgalmirend-változásokról a kivitelezés megkezdése előtt a kvitelező lakossági fórumot fog tartani, az infrastruktúra fejlesztő pedig sajtótájékoztatót szervez és sajtóközlemény útján is értesíti a helyieket.

vecseyvolgy-google
Kép forrása: Google Maps

Gyalogátlekőhelyek, jelzőlámpák, járdák

 

A tervek szerint a biztonságos közlekedés jegyében a csomópont környékén hat helyszínen, a Vécseyvölgy utca, Gárdonyi utca és Zoltay utca csomópontjában négy, a Vécsey és Dézsmaház utca kereszteződésében két gyalogátkelőhelyet alakítanak ki. 

 

A Gárdonyi utca és Zoltay utca kereszteződése jelzőlámpás csomóponttá alakul. A meglévő útszakaszt elbontják és új pályaszerkezetet építenek, valamint kiemelt szegélysorral ki is szélesítik. A Tetemvár utca és Vécseyvölgy utca kereszteződését is korszerűsítik. A meglévő szakaszt szintén elbontják és újat építenek, a Tetemvár utca szélesítésével. 

 

A Dézsmaház utca és a Vécsey Sándor utca jelenleg külön-külön kapcsolódik a Vécseyvölgy utcához. A tervek szerint az önálló útcsatlakozásokat elbontják, és a két utca együtt torkollik majd a Vécseyvölgy utcába, az előbbi öt férőhelyes parkolóvá épül át. 

 

A beruházás keretében korszerűsítik az érintett területeken a járdát. A vakok és gyengénlátók biztonsága érdekében bordás kivitelű, taktilis burkolati elemekkel látják el azt. 

 

A kereszteződésen halad át az Eger és Putnok közti vasútvonal, így a vasúti átjárót is átépítik, a meglévő gyalogos átkelő burkolatát korszerűsítik. Az odavezető járda mellett gyalogos korlátokat helyeznek ki és felfestik a burkolati jeleket. Fejlesztik a biztosítóberendezést is, a jelenlegi fény- és félsorompót és a csomópontban kiépítendő jelzőlámpa rendszert összehangolják. A NIF hangsúlyozta: az átépítés hatására biztonságosabbá és szabályozottabbá válik a közlekedés. A tervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a gyalogosok minden irányba megfelelően közlekedhessenek, mind a közúti, mind a vasúti kereszteződésnél. 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló