2023. február 2., Karolina Aida

Eger ügye

#eger #életmentés #tűzoltó

Szabadnapján mentette meg egy balesetet szenvedett nő életét az egri tűzoltó

Barna Benedek 2022.04.21. 17:51

Tettéért a Hősies Helytállásért elismerésben részesült.

 

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Balog Csaba tűzoltó törzsőrmestert, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját március harmincadikán  – számolt be legújabb számában a Katasztrófavédelem magazin.

tuzolt-kitunt

A törzsőrmester a lapnak nyilatkozva felidézte a tavaly karácsony előtt pár nappal történt esetet. "A házunkból egy vendég távozott, kinyitottuk neki az ajtót.

Amint az ajtó kinyílt, egy hatalmas csattanást hallottunk és gyakorlatilag egy nő repült a házunk elé, hihetetlen volt a látvány"

– mesélte.

 

Mint elmondta, ezután látták a vészfékező autót is, pillanatok alatt összeállt a kép, hogy tulajdonképpen egy baleset szemtanúi. Az autó úgy ütött el a zebrán egy nőt, hogy a gyalogos csaknem húsz métert repült, és Balogék háza előtt zuhant a földre. "Először a sógorom ment oda, én hívtam a mentőket, akikkel végig kapcsolatban voltunk a kihangosított telefonon keresztül. Mikorra megadtam a mentőknek a pontos címet és gyorsan elmondtam mi történt, addigra már én is a nő mellett álltam" – folytatta Balog Csaba.

tuzolt-kitunt2

 

Amikor megvizsgálták a nőt, kiderült, hogy sem légzése, sem keringése nem volt már. A nyaki verőerén próbálták kitapintani a pulzusát, de nem volt mit. Ekkor a mentők instrukcióit követve a tűzoltó azonnal nekikezdett a szívmasszázsnak. "Az egri tűzoltóságon 2018-ban elvégzett kárhelyszíni elsősegélynyújtó képzésen tanultak is segítettek abban, hogy megőrizzem a lélekjelenlétem.

A helyzet nagyon ijesztő és feszült volt, a nő gyermeke is sokkos állapotba került, őt a családom tagjai igyekeztek valamennyire megnyugtatni."

– idézte fel a törzsőrmester, majd úgy folytatta:

"Nem tudtam hirtelen, hogy a rémült kislányomhoz fussak-e, aki a házban várt, vagy maradjak, de tudtam, hogy nem hagyhatom abba, amit elkezdtem. Nem. Addig, míg a mentők kiérkeznek, biztosan nem állhattam meg"

Balog Csaba arra már pontosan nem tudott visszaemlékezni, hány perc telt el, mire a rendőrök és a mentők megérkeztek, de addigra a gyors mellkasi kompressziónak köszönhetően a sérült életjelei visszatértek. A mentők és rendőrök csak néhány gyors kérdést tettek fel neki, a tűzoltó ezután szaladt be a házba, hogy megölelje és megnyugtassa a lányát, a mentők pedig kórházba szállították a sérültet.

 

"A mai napig is bennünk van a sokk.

Csak tettem, amit szerintem bárki megtett volna.

Ha valakinek hasonló esetet kell megélnie, a legfontosabb, hogy ne veszítse el a józan ítélőképességét. Tudom, hogy ezt sokkal nehezebb megtenni, mint kimondani, de ha mi is pánikba esünk, csak ronthatunk a helyzeten" – fogalmazott a törzsőrmester.

 

(Fotók: Katasztrófavédelem)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló