2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#vár #egri vár #dobó istván vármúzeum

Pünkösdi programok a Dobó István Vármúzeumban

Csarnó Ákos 2024.05.17. 09:24

Az időjárás szeszélyessége miatt nem fogják lemondani a programokat a várban

 

 

2024. május 17-20. Pünkösdi forgatag az Egri várban

 

Az Egri várban május 17-től kezdődik és egészen május 20-ig tart a pünkösdi programkavalkád. 

A négy nap során különböző családi programokkal várják a helyieket és a városba látogató turistákat egyaránt! A hosszúhétvégén a vendégek kipróbálhatják a nemezelést és a fafaragást, részt vehetnek kisvitézi próbán és három hagyományőrző együttes bemutatóiból ismerhetik meg a 16. századi mesterségeket, eleink fegyvereit, viseleteit, szokásaikat.  Legújabb attrakciójuk a Cipóosztóház. A korabeli kenyérkészítés, gasztronómia rejtelmeibe Beáta, a hős egri asszony egy interaktív előadás és egy mesejáték keretében vezeti be az érdeklődőket. A már megszokott tárlatvezetések mellett családi rejtvényfejtéssel, íjászkodási lehetőséggel és népi játszótérrel is készülnek. 


További információk: 
https://www.egrivar.hu/hu/hirek/c/punkosd-az-egri-varban-661


 

Könyvbemutatóra várják az érdeklődőket 2024. május 17-én, 16:00 órára a Dobó István Vármúzeumba!

 

A Magyar minta - Holló Valéria című néprajzi kiállítás 2022 áprilisában nyílt meg, és jelenleg is látogatható a Dobó István Vármúzeumban. Szegedy-Maszák Györgyné Holló Valéria a két világháború közötti időszakban egy kivételes gazdagságú népművészeti gyűjteményt hozott létre, amelynek jelentős része az egri múzeumba került. A kiállítás tematikájával egyezően a katalógus részletesen bemutatja a gyűjtő életútját, a gyűjtemény válogatott darabjait tájegységenként csoportosítva. A kötet megjelenését az NKA Könyvkiadás Kollégiuma támogatta.


További információk: 
https://www.egrivar.hu/hu/hirek/c/elkeszult-a-magyar-minta-hollo-valeria-cimu-tarlat-kiallitasvezetoje

Kalandos küldetés - Ötödikesek Napja 2024. május 25. szombat, 14.30 Gárdonyi-kert, Egri vár


​​​​​Sok ötödikes kapja meg az utolsó irodalom órán azt a feladatot, hogy a nyáron olvassa el az Egri csillagok című regényt. Ez bizony komoly kihívás! Hogy ez a „hadművelet” sikeres és örömteli legyen, egy remek programot rendeznek, hogy „előkészítsék a talajt” a több száz oldalas könyv elolvasásához!  Akik eljönnek hozzájuk, azoknak megmutatják Gárdonyi Géza író otthonát, mégpedig egy izgalmas nyomozójátékkal, valamint megismertetik a regény legfontosabb helyszínét, az Egri várat. Ezen felül segítenek abban is, hogyan lehet elolvasni a könyvet, és megosztanak néhány műhelytitkot is, hogy gyerekjáték legyen olvasónaplót készíteni.
Az első időpont a nagy érdeklődésre való tekintettel betelt, így hirdettek egy második napot, 2024.július 01-re!


További információk: 
https://www.egrivar.hu/hu/hirek/c/kotelezo-olvasmany-maskepp-kalandos-kuldetes


És még egy kis előzetes......

 

Műhelykonferencia a Nagy-Eged hegyi Szent Kereszt Kápolna közösségi kutatásáról

 

Az Eger városa fölé magasodó Nagy-Eged hegyen lévő remetekápolna feltárása számos tudományos területen izgalmas eredményt hozott. Az 537 m magas hegytetőn állott kápolna több, mint 22 méteres hosszával és 11 méteres szélességével tekintélyes méretű szakrális épület volt, s a barokk időszakban virágzó Eger belvárosából is látni lehetett. Emellett a hívek által gyakran látogatott búcsújáró helyszínként is szolgált. A Kápolna – Kutatás – Közösség című műhelykonferencia szervezői és neves előadói egy rendkívüli munka részleteit tárják az érdeklődők elé és mindenkit nagy szeretettel várnak!

 

Időpont: 2024. május 27. 13:00
​​​​​​​További információk: https://www.egrivar.hu/hu/hirek/c/kapolna-kutatas-kozosseg

Finiszázs


Még májusban megtekinthető időszaki kiállításuk, a Szívetrejtő szíven száz sziromra tépem – Lesznai Anna (1885-1966) festő- és iparművész, költő és író munkássága című tárlat a  Ziffer Sándor Galériában Kurátori tárlatvezetést tartanak a kiállítás zárásához kapcsolódóan: 2024. május 29. 17:00 -kor,melyre  várják az érdeklődőket!

Lesznai Anna a 20. század elején kibontakozó magyar avantgarde egyik jelentős női képviselője. Költői, írói, meseírói, illetve hatalmas képző- és iparművészeti életművét idézi fel kiállításunk, melyet az elmúlt év októberében nyitottunk H. Szilasi Ágota művészettörténész rendezésében. A tárlat azonban hamarosan bezár. Remélik, hogy e rejtőzködő művészi világot, melyet az alsókörtvélyesi kis barokk kastélyt körülvevő kert csudákkal teli vitalitása, vagy a természet közelségéből táplálkozó népművészet inspirált, egyre többen ismerik és szeretik meg, melyhez ez az egri bemutató is hozzájárult.


További információk: 
https://egrivar.hu/hu/kiallitasok-22/tagintezmenyek/c/szivetrejto-szivem-szaz-sziromra-tepem-tarlat-lesznai-anna-kolto-iro-iparmuvesz-es-festo-eletutjarol

 

indexkép: Dobó István Vármúzeum

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló