2023. december 9., Natália

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri kulturális és művészeti központ #pályázat #húsvét #locsolóvers

Poéták, figyelem! Locsolóversíró versenyt hirdettek Egerben!

Barna Benedek 2022.03.04. 18:32

Itt a lehetőség, hogy a közönség is megismerje a húsvétra faragott versikéket!

 

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ locsolóversíró pályázatot hirdetett. Alább ennek felhívása olvasható:

 

Öntsd te is bátran rímekbe szavaid húsvét ünnepén és faragj locsolóverset, mellyel részt vehetsz az EKMK által hirdetett versenyen!

 

Húsvét ünnepével szorosan összefüggő hagyományunk a locsolás, mely szokás több évszázadra nyúlik vissza. Nagymamáinktól sok történetet hallhattunk a kútból húzott, jéghideg víz okozta élményről, melyet a falu ifjú legényei pimaszul, vödörrel öntöttek a lányokra. Ráadásul a hajadonoknak csurom vizesen kellett megvendégelni a fiúkat, festett tojást ajándékozni, melyet saját kezűleg készítettek el  a húsvétot megelőző időkben.

 

Napjainkban már enyhült ez a mai szemmel illetlennek tűnő szokás és a legények a vödröt és a vizet lecserélték kellemesebb és illatosabb hagyományra, a kölnire, netán parfümre. Igaz, ennek is megvannak a hátrányai, hiszen a különböző illatkavalkád egyvelege nem biztos, hogy előnyösebb a tiszta víznél.

Kölni vagy víz, mindenkinek a saját ízlése, de hogy nincs locsolkodás vers nélkül, az biztos.

Egyik legény sem mer beállítani a lányos házhoz locsolóvers szavalása nélkül, mely ha frappáns és szellemes, kompenzálhatja a víz vagy kölni okozta kellemetlenségeket.

 

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a locsolkodók munkáját, netalán te szeretnél előrukkolni egy verssel, mely magával ragadja nemcsak a lányokat, de a közönséget is, írj a témával kapcsolatban egy költeményt, majd küldd el a nagy.henrietta@ekmk.eu emailcímre!

 

 

(indexfotó: pikrepo.com)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló