2021. október 22., Előd

Eger ügye

Pápai Ákos az átláthatóságot hiányolja, a város szerint a képviselő rossz helyen kopogtat

Domán Dániel 2019.11.30. 00:00

Furcsa keringő az önkormányzati cégvezetők pályázataiért.

 

Még csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Pápai Ákos önkormányzati képviselő (Mi Hazánk Mozgalom), aki elmondása szerint az új önkormányzati cégvezetők pályázati anyagairól érdeklődött az egri jegyzőnél.

 

A veszélyhelyzet ideje alatt az új cégvezetők kinevezését az EVAT Zrt. igazgató tanácsa vezényelte, a pályázatok beadási határideje május negyedike volt, másnap reggel polgármesteri határozat született az új cégvezetők javaslataira. Kilenc önkormányzati cég vezetői posztjára negyvenen pályáztak, az új vezetők kinevezése májusban és júniusban megtörtént, erről itt írtunk részletesebben.

 

Pápai Ákos Eger jegyzőjéhez, Andráskó Déneshez fordult, a képviselő azt kérte, hogy a cégvezetői pályázatokat küldjék meg számára, ha pedig ez nem lehetséges, akkor a benyújtó pályázók elérhetőségeit kérné.

 

 

Andráskó Dénes jegyző hosszú válaszlevelében egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy „A Hivatal a pályázók személyes adatait a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja szerint kezelte: „az érintett hozzájárulását adta személyes adatainak egy vagy több konkrét célból történő kezeléséhez”. A pályázók a hozzájárulásukban a pályázati eljárás lebonyolítása érdekében történő adatkezeléshez járultak hozzá. A hozzájárulás keretein túl terjedő adatkezelésre a Hivatalnak nincs jogalapja, ezért bármilyen további adatkezeléssel jogsértést követne el. A fentiekre tekintettel tehát Képviselő Úr kérésének – sajnálattal – nem tudok eleget tenni. Amennyiben jelen tájékoztatásommal nem ért egyet, jogában áll bírósághoz fordulni, vagy a NAIH vizsgálatát kezdeményezni”.

 

Mi pedig megkérdeztük az önkormányzatot, miért nem adták ki Pápai Ákosnak a pályázati anyagokat, ezt a választ kaptuk: „A cégvezetői pályázatok egy korábbi közgyűlési döntés alapján nem az önkormányzathoz, hanem az EVAT Zrt.-hez tartoznak, ők írják ki és bírálják el a pályázatokat, ők felügyelik az egész folyamatot, így az önkormányzat ebben a kérdésben nem kompetens”.

 

Azt már mi tesszük hozzá: amellett, hogy nyilván a Városházán is megvannak a pályázatok, és ha nagyon szerették volna, el lehetett volna küldeni Pápai Ákosnak, de a képviselőnek érdemes lenne egy, a formai és tartalmi követelményeknek megfelelő adatigényléssel az EVAT-hoz fordulnia. Ha onnan sem kapja meg a dokumentumokat, vagy nem nézheti át azokat, akkor tényleg elkezdhet az átláthatóságért aggódni.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló