2024. július 23., Lenke

Eger ügye

Az egri hajléktalanokra is vonatkozik a kijárási korlátozás

S.I. 2019.11.30. 00:00

Az otthon lakói nem hagyhatják el indok nélkül az intézményt. Ha ezt megteszik, ugrott az ellátásuk.

 

Egerben a Hajléktalanok Gondozó Háza a koronavírus-veszély ideje alatt is működik, a szolgáltatásaikra továbbra is igény van. Az intézmény éjjeli menedékhelyként, átmeneti szállásként és ápoló-gondozó otthonként is funkcionál. Ez a három ellátási forma egy épületben, a Tulipán tér 1. szám alatt működik Felnémeten. Hogy miként tudják megoldani a fertőzésveszély elkerülését, arról Varga István központvezetőt kérdeztük.

 

Az intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy a március 27. óta érvényben lévő kijárási korlátozás a szálló lakóira is vonatkozik. "Az intézményt csak a legális és igazolt munkával rendelkező hajléktalanok hagyhatják el" – tájékoztatott a vezető. Válaszából megtudtuk, hogy aki a megbeszélt időpontra nem érkezik vissza, és a késését hitelt érdemlően nem tudja bizonyítani, annak az ellátását megszüntetik.

 

Fotó: TV Eger

 

Arra kérdésünkre, hogy mit tesznek dolgozóik védelme érdekében, azt a választ kaptuk, hogy munkatársaik infekciókontroll-oktatáson vettek részt, amit a hajléktalanok háziorvosa tartott számukra. "Az elsajátított tudásról írásbeli teszten számoltak be" – hangsúlyozta közleményében Varga István.

 

A vezető szerint az intézmény takarítására és fertőtlenítésére kiemelt figyelmet fordítanak, és annak ellenőrzése naponta történik. A szükséges takarító- és fertőtlenítőeszközök rendelkezésünkre állnak. Az intézményben, a frekventált helyeken automata, alkoholos kézfertőtlenítő gép működik.

 

A fertőzött személyek esetleges kiszűrésének érdekében tett intézkedés értelmében naponta kétszer történik testhőmérsékletmérés érintés nélküli hőmérővel, mind a lakók, mind a dolgozók körében. Varga István szerint arra az esetre is felkészültek, ha karantént kellene kialakítaniuk. "Az intézmény egyik szárnyát lezártuk, 13 férőhelyet különítettünk el, ahol lehetőség van az esetlegesen fertőzésgyanús esetek elkülönítésére. Itt külön személyzet áll rendelkezésre" – tájékoztatott az intézmény vezetője.

 

 

Szerda reggeli koronavírus-helyzet: 2168 beteg, 12 új elhunyt, de Heves megye tartja magát

A friss adatok azt mutatják, hogy Heves megyében továbbra is 14 megbetegedést tartanak számon. Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg - írja a kormányzati tájékoztató oldal.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló