Megérkezett az idei első hó
Két héttel ezelőtt nagy visszhangot váltott ki az egri Karaván Pizza hatósági ellenőrzése, az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei ugyanis balkáni állapotokat találtak az étteremben, ezért azonnali hatállyal elrendelték a bezárását.
Az egyik – egyébként minőségi, a vendégeket nem péztárcának néző, hanem értelmes emberekként kezelő – egri helyről azt az információt kaptuk, hogy a Karaván miatti botrány után nem sokkal náluk is ellenőriztek a szakemberek, de szerencsére mindent rendben találtak. Ezt követően fordultunk a Nébih-hez, azt szerettük volna megtudni, hogy Egerben és a környéken az éttermesek számíthatnak-e hasonló akciókra, illetve hogy az idén végzett vizsgálatok során jellemzően milyen szabálytalanságokat találtak.
A hatóság írásos válaszából kiderül, hogy munkájukat "kockázatbecslés alapján összeállított éves ellenőrzési terv szerint" hajtják végre, és elsősorban közérdekű bejelentések valamint "kiemelt kockázattal bíró ügyek" kivizsgálását végzik. Ez részben alátámasztja azon információinkat, amelyek szerint az egyik volt alkalmazottja mószerolta be a Karaván Pizzát a hatóságnál.
"Friss" zöldség a Karaván Pizza hűtőjében
Érdekes módon a Nébih emberei elsősorban nem is az ételkészítés körülményeit szándékoztak vizsgálni a kétes hírű egri pizzasütödénél, mint írják: "(...) az élelmiszerlánc-ellenőrzésének speciális területeként tekinthetünk a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkájára, akik (…) elsődlegesen a feketegazdaság felszámolását célzó speciális vizsgálatokat tartanak, a csalások, hamisítások leleplezése érdekében. A konkrét esetet is a Nébih e részlege derítette fel." Ebből nehéz megállapítani, hogy teljesen pontosan mit is kerestek a hatóság munkatársai a Karaván pizzánál, de úgy tűnik, hogy inkább hamisított élelmiszerek után kutattak.
Több helyen találtak már hiányosságokat
Mint megtudtuk: a Nébih további akciókat tervez Heves megyében, de érthető módon ezekről nem árultak el részleteket.
A Nébih válaszából azt is megtudtuk, hogy a koronavírus miatt amúgy is speciális ellenőrzéseket kell tartaniuk. Azt írják, hogy "a jelenlegi járványhelyzetben szakembereink elsősorban ún. támogató szemléket tartanak, amelyek fokozottan kitérnek a higiéniai szempontokra, a koronavírussal kapcsolatos problémák feltárására, a megoldások közös keresésére" illetve azt is megemlítik, hogy "ezen szemlék elsődleges célja a szakmai tanácsadás." Heves megyében eddig 14 helyen végeztek a hatóság szakemberei ilyen jellegű szemlét.
Az ellenőrök leggyakrabban az alábbi területeken tapasztaltak problémákat:
– ételhordók szabálytalan mosogatása;
– ételhordók nem megfelelő tárolása;
– kéz- és más felületfertőtlenítőszer hiánya;
– melegen fogyasztandó/hidegen fogyasztandó, adagolásra kerülő ételek nem megfelelő tárolása (hőfok, utószennyeződés).
Aki meg van győződve arról, hogy egy étteremnél nagyon nincs valami rendben, az a kifogásait a Nébih számára 06 80 263-244-es zöld számon jelezheti.
Az egri Karaván Pizza végnapjai és a bezárás utóélete - Gyanakodjunk a többi pizzériára is?