2021. október 27., Szabina

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #dobó istván vármúzeum

Múzeumok Őszi Fesztiválja: ilyen programokat kínál az egri vár

Barna Benedek 2021.09.17. 14:53

Idén is csatlakozik az országos kezdeményezéshez a vármúzeum.

 

A Dobó István Vármúzeum vezetése pénteki sajtótájékoztatóján számolt be az idei nyári szezonról, és egyúttal az őszi programokat is beharangozták.

 

Mint elhangzott: bár azt egyelőre nem látják, a féléves kényszerű bezártság és a július elejéig védettségi kártyához kötött beléptetés hogyan befolyásolja az éves statisztikai adatokat, az egyértelmű, hogy az egri vár népszerűsége törtetlen. A XXV. Végvári Vigasságok két napja alatt például közel 8 ezer vendéget fogadtak.

 

Mint minden évben, idén is csatlakozik az intézmény az országos kezdeményezésű Múzeumok Őszi Fesztiváljához, több programelemmel, melynek 2021-es jelmondata a "Múzeumi harmónia".

 

Íme az idei program:

 

Rajzpályázat a Népmese Napja alkalmából (Szeptember 20. – október 9.)

 

A gyermekek feladata, hogy a kiválasztott népmeséből megjelenítsék az általuk legérdekesebbnek tartott jelenetet, szereplőt szabadon választott technikával. A győztes pályamunkákból kiállítást szervezünk, a legjobbakat értékes nyereményekkel jutalmazzuk. Az idei mese – Balog Béni: A Vállós-kő szőlője. (A pályázati kiírás ITT TALÁLHATÓ.)

 

Senior Akadémia (Szeptember 14. – december 9.)

 

A szépkorúak részére rendezett programsorozatunk tudományos-ismeretterjesztő előadásokkal, felfedező és alkotó foglalkozásokkal várja az 55- 60 év fölötti érdeklődőket. Célunk, hogy Eger város történelmét, Gárdonyi Géza művészetét valamint a múzeum gyűjteményeit megismertessük. A Senior Akadémia az informális tanulás helye, s noha tudományos alapon működik, a kutatás eredményeit osztja meg, módszertana és eszközei izgalmassá, érdekessé teszik a tudás elsajátítását az idősek számára. (Részletek ITT)

 

Tarisznyavári Mulatságok (Október 2.)

 

A Tarisznyavári Mulatságok egy színes családi program az őszi napsütésben. Megismertetik az érdeklődőkkel a régi mesterségek titkait, különleges fogásait úgy, hogy maguk a résztvevők is kipróbálhatják ezeket. Vendég lesz ezen a napon a fazekas, a kosárfonó, a nemezelő, lesz drukkolás, tűzzománc ékszer készítés és kisállat simogató a legapróbbaknak szóló játékokkal. (A jegyárak a vár oldalán olvashatók.)

 

Az Egri Vár Napja (Október 17.)

 

1552. október 17-én a törökök feladták az egri vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. Idén ezt az emlékezetes napot haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházzal és szakmai programokkal ünnepli a Vár. Bemutatkoznak a muzeológusok. A szakmabeliek megmutatják a látogatóknak a múzeum műhelytitkait pincétől a padlásig. 9 és 17 óra között a Dobó István Vármúzeum állandó kiállításai ingyenesen látogathatók. Szeretnék vendégül látni és a nagyközönségnek bemutatni az egri történelmi és katonai hagyományőrzőket!

 

Alkotói szabadság – Tematikus alkotónapok a Várműhelyben (Október 25-27.)

 

Az őszi szünetben is arra törekszünk, hogy a szabadságon lévők a múzeumban, hasznosan töltsék el szabadidejüket. Három napon keresztül különböző mesterségekhez kapcsolódó alkotónapokat tervezünk, amelyek során az érdeklődők egy-egy mesterséggel és annak fogásaival ismerkedhetnek meg. Lesz nemezelés, kékfestés, tűzzománc, fa-és üvegfestés. Ki-ki kedvére válogathat. A programok a három nap során kötetlenül zajlanak majd. (Erre a programra előzetesen jelentkezni kell, és részvételi díja is lesz)

 

Gárdonyi Géza Emléknap (November 4. 14.00)

Gárdonyi Géza író halálának évfordulójához kapcsolódóan megkoszorúzzuk az egri várban található sírját és irodalmi teadélután keretén belül elevenítik meg művei legszebb részleteit. (A programról bővebben ITT lehet olvasni)

 

Múzumpedagógiai programok:

 

Tarisznyavári Mulatságok (Szeptember 20. – október 8.)

 

A program során négy különböző témájú foglalkozás keretén belül ismertetjük meg az érdeklődőkkel a régi mesterségek titkait és az egyes tárgyalkotó mesterségek különleges fogásait úgy, hogy maguk a gyerekek kipróbálhatják ezeket. Lesz kékfestés, tányérfestés, trébelés és miniatúra-festés. (Részletek ITT.)

 

Ugri és Bugri, a két mókustestvér (Október 4-15.)

 

Az ismert Gárdonyi mese feldolgozásával az óvodásoknak és az alsó tagozatos gyermekeknek hirdetünk múzeumpedagógiai tematikus hetet. A programok során megismerjük, a gyerekekkel átéljük Gárdonyi Géza egyik legkedvesebb meséjét, felfedezzük Gárdonyi Géza hatalmas, nemrégiben megújult kertjét, a búcsúzó ősz színeit, Gárdonyi Géza legszebb gondolatait a természetről. A kertben lakó mókusoknak, madaraknak etetőt, téli eleséget készítünk és teszünk ki a kert több pontjára. (Részletek ITT)

 

Lantommal harcolok a hazáért – az énekmondó Tinódi (November 2-19.)

 

A múzeumpedagógiai témanapon megismerkedünk 16. század kultúrájával, és a Tinódi által írt egri históriával. A két históriás ének felépítését tanulmányozva részleteket hallgatunk, majd énekelünk a korabeli kottakép segítségével. Online és papír alapú játékos feladatok segítenek a mű értelmezésében, majd a nap végére mindenki elkészítheti saját pajzsát is. (A progamot ezen az oldalon mutatják be részletesebben)

 

Múzeumi Márton-nap (November 8-12.)

 

A múzeumpedagógiai tematikus héten a Márton-napi szokásokat elevenítjük fel. Óvodás kortól felső tagozatos korig várjuk azon iskolás csoportok jelentkezését, akik közelebbről szeretnének megismerkedni a Márton-nap eredetével, a hozzá kapcsolódó szokásokkal, a szokások modern továbbélésével. A múzeumi órákhoz tematizált műhelyfoglalkozások is kapcsolódnak.

 

Egri csillagok – Kötelező olvasmány másképp

 

Október 9-től öt szombat során az Egri csillagok című regény fejezetein keresztül ismerkedhetnek meg a hatodikos gyerekek a történeti valóság és az irodalom kapcsolatával, a regény keletkezésének izgalmas történetével, Gárdonyi Géza otthonával, műhelytitkaival. Lesz titokfejtő játék, barangolás és játék a múzeum kiállításaiban, Gárdonyi-kuckó, fegyver-és öltözetbemutató. A résztvevők elkészíthetik Jumurdzsák gyűrűjét, Bornemissza Gergely tüzes labdáját, segítségül hívhatják magát Tinódi Lantos Sebestyént és Gárdonyi Gézát, hogy felfedezzék a középkori Egri várat. A közös játék után élvezet lesz Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét elolvasni! (A részletekről a vár oldalán lehet olvasni.)

 

(Indexkép forrása: Dobó István Vármúzeum Facebook-oldala)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló